Vasile Rață, „artistul abracadabrant“, revine cu o nouă expoziție de artă conceptuală la Arbor.art.room
https://www.ziarulmetropolis.ro/vasile-rata-artistul-abracadabrant-revine-cu-o-noua-expozitie-de-arta-conceptuala-la-arbor-art-room/

„Albinele Mării Negre” de Vasile Raţă este a doua expoziţie din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-şi propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artişti cu rădăcini basarabene, care şi-au început cariera la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbuşirii cortinei de fier şi al deschiderii de noi oportunităţi în spaţiul
occidental.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2023

Vasile Rață, un artist format la Chișinău, Moscova, București și Milano, s-a remarcat prin opțiunea pentru teme ardente ale actualității, care țin de dinamica socială. Pornind de la ideea că artistul este o voce a cetății, o oglindă lucidă și sensibilă a lumii, Vasile Rață își gândește arta ca pe o luare de poziție față de evenimentele zilei. Privirea lui se oprește și asupra celor mai banale, modeste instantanee ale cotidianului, în căutarea umanității și a frumuseții.

Lucrează cu materiale ,,sărace” pe care le transfigurează cu dezinvoltură: maculatură, rotițe, cutii și flacoane, obiecte de uz casnic (printre care pâlniile, din care și-a format o adevărată colecție), instrumente și materiale de construcție. Această abilitate creatoare ne trimite cu gândul la mișcarea artistică – arte povera, răspândită în Italia la mijlocul anilor 1960, care punea în discuție și recalibra ideea de frumos. Deloc neglijabile sunt și uleiurile sale pe pânză de in sau desenele care amintesc de caietul unui inventator de obiecte „abracadabrante”.

În expoziția „Albinele Mării Negre” Vasile Rață explorează tensiunea și conflictul dintre oameni și natură, dar și conflictele interetnice. Sursa de inspirație inițială a fost un peisaj cu stupi abandonați de pe câmpurile din vecinătatea Mării Negre, din România și Bulgaria. Acest peisaj dezolant dialoghează azi cu noul peisaj ucrainean, cel al caselor părăsite și a comunităților despărțite și strămutate din calea războiului.

Dezvoltând ideea acestui proiect artistic, prin documentare, identificarea obiectelor-simbol și reflecție Vasile  Rață vine la final către public cu propria sa soluție salvatoare pentru albine și omenire, cel puțin din perspectiva artei. Este vorba despre „Stupina plutitoare”, o uriașă lucrare de peste 6 metri, un fel de Arcă a lui Noe, care va purta pe durata timpului nefavorabil stupii abandonații care să fie repopulați odată cu ivirea primei ,,ramuri de măslin”.

Relația galeriei Arbor cu artistul Vasile Rață a început în aprilie 2021, odată cu deschiderea expoziției „Ecouri”, care prezenta frânturi din diverse serii realizate de artist pe timpul pandemiei. Atunci vedeta expoziției a fost un misterios „SUBTERIN“ (o mașinărie de mers pe sub pământ), care câteva luni mai târziu avea să câștige Marele Premiu la Bienala Internațională de Arte 2021 din Chișinău, fiind inclusă în colecția Muzeului Național de Arte al Moldovei. În 2022, Arbor s-a numărat printre sponsorii expoziției personale „reFLUX” de la Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Palatul Culturii din Iași, și a contribuit la publicarea catalogului cu ultimele lucrări ale artistului. Acesta va putea fi consultat și de vizitatorii de la București, în speranța că expoziția „Albinele Mării Negre” va avea ecouri la fel de puternice.

Arbor.art.room
str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață

Vernisaj: 27.04.2023, orele 16:00 – 21:00
Perioadă de vizitare: 28.04.2023 – 28.05.2023

Închis (luni – miercuri)
17:30 – 19:30 (joi – vineri)
12:00 – 18:00 (sâmbătă – duminică)

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.