“Vassa Jeleznova”, cu George Constantin, Florina Cercel şi Gheorghe Cozorici, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/vassa-jeleznova-cu-george-constantin-florina-cercel-si-gheorghe-cozorici-la-tvr-2/

Iubitorii teatrului pot vedea, în această seară, de la ora 20:00, la TVR 2 şi online pe TVR+, un spectacol multipremiat, în regia lui Ion Cojar: „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, o preluare în platou a spectacolului Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Spectacolul  „Vassa Jeleznova” a încasat patru astfel de premii: George Constantin pentru rolul Hrapov, Florina Cercel pentru eroina principală – Vassa Jeleznova, scenografia versatilă – Dan Jitianu și regie – Ion Cojar.

Vassa, personajul principal interpretat de Florina Cercel, mătură tot ce îi stă în cale pentru bani, dar și pentru a-și ocroti familia de oprobriul public.

Este chiar capabilă de crimă. Adevăratul dușman se dovedește, însă, a fi strălucitorul și fermecătorul Hrapov, fratele Vassei, interpretat de George Constantin. Instinctul mână personajele într-o înlănțuire de trădări și patimi destructive.

George Constantin era, tradițional, actor al Tearului Nottara, dar Ion Cojar și l-a dorit în spectacolul Naționalului:

„Dincolo de detalii caracteriologice aparente, George Constantin are de jucat un bufon. Și acest bufon e fratele Vassei, care, în momentele cheie ale destinului ce guvernează familia Jeleznovilor, va ști să pună mâna pe averea fabuloasă adunată de Vassa. Deci un bufon sub care se ascunde un uzurpator de cea mai joasă speță. – Florica Ichim, „George Constantin și Comedia sa umană”, Editura Gramar 1999

Spectacolul Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti cu piesa „Vassa Jeleznova” a fost distins cu următoarele premii UNITER : Premiul de regie – Ion Cojar; Premiul pentru interpretare – Florina Cercel, George Constantin.

George Constantin nu s-a lăsat convins de la început de acest scenariu. I se părea prea voit, prea speculativ. De-abia după ce a descoperit în experimentarea direct de la repetiții că întreaga structură a piesei nu este altceva decât un sistem care funcționează pe interese și pe puterea banului, când a înțeles că spectacolul urma să dezvăluie duplicitatea tuturor subiecților implicați într-un mecanism, care funcționează după reguli proprii, și că nici el nu se poate sustrage consecințelor acestor legi, George a început nu numai să-și desăvârșească imaginea rolului său, ci a început să-l intereseze tot spectacolul. – Florica Ichim, „George Constantin și Comedia sa umană”, Editura Gramar 1999

VASSA JELEZNOVA de Maxim Gorki – INFO

Traducerea : Emma Beniuc

Spectacol realizat în colaborare cu Teatru Naţional din Bucureşti

În distrbuţie :

Florina Cercel, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Tamara Creţulescu, Magdalena Cernat, Olga Delia Mateescu, Rodica Mureşan, Gheorghe Cristescu, Andrei Duban, Daniela Nane, Delia Narta, Vasile Filipescu.

Scenografia : Dan Jitianu, corul condus de Emil Iuraşcu; coregrafia : Rose Marie Bot, regia tehnică : Traian Zecheru şi Paul Tănase; muzica : Fragmente din Liturghia de Rahmaninov şi cântecul „Păsărica Domnului” de Vanea Lescenco

Regia artistică : Ion Cojar

Echipa de realizare TV:

Regia tehnică : ing.Adriana Varlam

Sunetul : Ştefan Boceanu

Lumini : Ion Hornea, Mihaela Sârbu

Regia de studiou : Rafira Vlădăşel

Ilustraţia muzicală : Lidia Danciu

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Vassa Jeleznova”, George Constantin – tvr.ro

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.