Vedetele din România își unesc forțele pentru a ajuta copiii din zonele defavorizate
https://www.ziarulmetropolis.ro/vedetele-din-romania-isi-unesc-fortele-pentru-a-ajuta-copiii-din-zonele-defavorizate/

Andreea Marin, Mihai Bendeac, Andreea Raicu, Mihaela Bilic, Mihail Pautov, Codin Maticiuc, Mihai Morar alături de editura Bookzone, şi-au propus să mobilizeze oamenii pentru a ajuta grădiniţele defavorizate din România.

Un articol de Petre Ivan|20 decembrie 2021

Faptul că în România anului 2021, sistemul educațional este subfinanțat nu mai reprezintă, din păcate, o noutate. Totuși, mesajele primite de la părinți și, mai ales, de la educatoare care ne anunță că sunt copii cărora nu li s-a citit niciodată o poveste, că sunt copiii care nu au deschis niciodată o carte, ne fac să înțelegem cu adevărat gravitatea situației.

Exact aceste mesaje au convins o serie de vedete foarte importante să pună umărul și să participe activ la formarea „celor 7 ani” la care facem referire cu toții atunci când vorbim despre educația unui copil.

Din păcate, în grădinițele defavorizate, educația specifică celor „7 ani de acasă”, de care fiecare copil are nevoie, este, în mare parte, responsabilitatea educatorilor. Aceștia sunt adesea singurii care le oferă bucurie și stabilitate copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare sau care au posibilități financiare extrem de reduse.

În spatele cifrelor și al bugetelor insuficiente se ascund atât dramele profesorilor și părinților care luptă pentru a le oferi copiilor cel puțin câteva cărți noi, cât și dramele celor mici, cei care cresc fără repere, fără povești și fără puterea de a schimba ceva.

Începând cu 16 decembrie, editura Bookzone a primit peste 1000 de mesaje răscolitoare de la educatori și părinți din toată țara, care, împreună, conturează o imagine dezolantă a educației timpurii din România. 

„Deși este o grădiniță din mediul urban, se află la periferia orașului, iar cei mici care o frecventează provin din familii greu încercate. Majoritatea beneficiază de ajutor social. Ce m-a determinat să înscriu această grădiniță în acest program este că am auzit copii spunând că nu au nici măcar o carte acasă iar mămicile lor nu le-au citit niciodată o poveste.” – Ionela C., Vulcan

Deși, mesajul de mai sus este unul răvășitor, sunt multe astfel de mesaje care evidențiază cazuri și situații greu de acceptat:

„Grădinița cu program normal din Râmnicu Sărat este o grădiniță care primește cu brațele deschise copii proveniți din medii defavorizate, copii din centre de zi, copii ai căror părinți nu au venituri și pentru care biscuiții, merele și laptele primite sunt singura masă din acea zi. În grădinița noastră, doamnele educatoare așteaptă cu drag zi de zi în jur de 100 de copii. Fondul de carte din grădiniță este aproape inexistent. Cele câteva cărți din care doamnele le citesc copiilor sunt foarte vechi, încât filele se desprind cu mare ușurință. Un cadou constând în cărți donate ar fi mai mult decât un cadou!”  Roxana I., Râmnicu Sărat

Mulțumită efortului vedetelor, autorilor, editurii, părinților și, mai ales, al educatoarelor, până acum, au fost înscrise peste 1000 de grădinițe în campanie! Astfel, printr-un calcul simplu, care ia în considerare o medie de 50 de copii pentru fiecare unitate de învățământ înscrisă, deducem că aproximativ 50.000 de preșcolari pot beneficia de cărți noi, create conform unor metode de învățare moderne.

Este un număr semnificativ, însă această campanie poate ajuta chiar mai mulți copii și poate trimite mai multe cărți în toată țara, cu ajutorul tuturor românilor care își doresc să investească în viitorul celor mici.

Astăzi este ultima zi în care te poți implica în această campanie. Înscrie o grădiniță, cumpără o carte sau transmite mesajul mai departe! La fiecare carte comandată astăzi, editura Bookzone donează 5 cărți pentru copii dintre cele mai îndrăgite titluri din portofoliu!

Împreună, putem dona peste 100.000 de cărți și îi putem ajuta pe cei mici să-și schimbe viitorul: https://bookzone.ro/schimba-povestea

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.