„Venus in Fur”, în premieră la unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/venus-in-fur-in-premiera-la-unteatru/

unteatru prezintă premiera lunii octombrie: „Venus in Fur” de David Ives. Spectacolele sunt programate miercuri, 16 octombrie, şi joi, 17 octombrie, de la orele 21:00.

Un articol de Petre Ivan|15 octombrie 2019

Este prima montare din România a acestui text dramatic care a făcut carieră din 2010 încoace, atât în teatrele occientale, cât și în cinema, vezi filmul omonim al lui Roman Polanski din 2013. Spectacolul propune un amestec al planurilor real, literar și al fantasmei erotico-psihologice.

„Venus in Fur” pleacă de la premisa „ai grijă ce-ți dorești”, trece prin cartea lui Judith „și atunci cel atotputernic îl pedepsi și-l dădu pe mâna femeii”, virează pe lângă Lou Reed și the Velvet Underground, adaugă blană, piele, fetișuri mai mult sau mai puțin vizibile și toate pentru a vorbi despre dorințele și fricile noastre cele mai profunde.

Dacă teatrul e locul unde ne simțim cel mai liberi, până unde poate merge această libertate? Puterea ne eliberează sau ne restrânge opțiunile de viață?” se întreabă tânăra regizoare Elena Morar. Ea adaugă „Pe lângă seducția certă a unui text bine scris și suculent în ceea ce privește partiturile actorilor, m-a interesat în mare măsură exact explorarea dinamicilor de putere în procesul creator. Cine conduce pe cine, de ce, unde și cum? Intrând într-un dialog critic atât cu filmul lui Polanski (un personaj controversat oricum, ca mulți din marii „creatori” canonici), cât și cu (pre)judecățile din interiorul și din afara zonei artistice, încercăm împreună cu actorii să explorăm ce se întâmplă în „culise”, asumându-ne o poziție feministă reală, de chestionare în adâncime a: creator vs. muză, femeie vs. bărbat, regizor vs. actor, încercând să trecem dincolo de gândirea binară spre înțelegerea umană. …și nu în ultimul rând, cu toții cred că vrem să aflăm ce s-ar întâmpla în zilele noastre dacă o zeiță ne-ar bate la ușă.” conchide Morar.

Inspirat de cartea-cult al lui Sacher Masoch, textul lui David Ives propune o „piesă în piesă”: un dramaturg-regizor încearcă să găsească actrița potrivită pentru rolul feminin al primei „dominatrix” cu acte în regulă din literatura europeană. Frustrarea lui se lovește de o actriță explozivă și imprevizibilă care va duce jocul, pe scenă și în afara ei, mai departe decât se așteaptă oricine. Jucând mai multe fațete-personaje, cei doi intră într-un rollercoaster emoțional care trece prin toate temele care ard în era post #metoo în domeniile creative: omul vs. opera, responsabilitate, resentimente, proiecții personale, manipulare, raporturi de putere, adorație și fetișizare.

„Venus in Fur” de David Ives, Rregia Elena Morar, scenografia Ileana Zirra, costume Ioana Noir, light design Dragoș Mărgineanu, cu Silva Helena Schmidt și Richard Bovnoczki, durata: 1h30min.

Biletele pentru spectacolele de la unteatru sunt în vânzare pe platformele specializate, iar detaliile sunt disponibile pe unteatru.ro.

Foto: Adi Bulboacă

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.