Vernisaj expoziție „VĂD.CLIPESC” a artistului vizual Vlad Pașca
https://www.ziarulmetropolis.ro/vernisaj-expozitie-vad-clipesc-a-artistului-vizual-vlad-pasca/

La Camera de artă Galateca (str. C.A. Rosetti, nr. 2-4), Vlad Paşca va expune peste 50 de lucrări pe hârtie, care surprind incredibil de real ceea ce trăim cu toţii de doi ani, realitatea extrem de dură, dezumanizantă şi mecanismele de autoapărare autogenerate.

Un articol de Liliana Matei|25 octombrie 2021

Expoziție de lucrări pe hârtie | Camera de artă Galateca
Deschidere joi, 28.10.2021| 18:00-20:00 |
Un proiect NeoStudio

Văd.
Ochii devorează lumina și o pervertesc într-un tumult de emoții. Adevăr, nevroză, minciună, singurătate, curaj, frustrare, nesiguranță, bucurie, frică, extaz, declin, durere, orgasm, îndoială, fericire, dezamăgire, încredere, furie, deznădejde, excitare, rușine, reverie, dispreț, plăcere, dezgust, fragmente contondente de memorii gravate spasmic în adâncul sufletului.

Clipesc.
Clipim în mod ritmic și reflex cu scopul de a ne apăra împotriva factorilor vătămători din exterior. Sacadarea inconștientă între lumină și întuneric, acea treime de secundă imperceptibilă, este modul prin care realitatea prezentului ne împinge silit să găsim refugiu într-o intimitate deplină, personală și impenetrabilă; un loc sigur care, în mod utopic, ne poate apăra de fragilitatea și nesiguranța resimțite astăzi de către fiecare dintre noi. Clipitul revelat în fragilitatea hârtiei folosite ca suport al lucrărilor artistului, în dialog contradictoriu cu paleta cromatică și expresia gestuală hotărâtă și sacadată, are ca rezultat ilustrarea unor cicatrici personale și colective, adevărate petice emoționale.

La sfârșitul lunii octombrie, Galateca prezintă un tânăr artist, Vlad Pașca și cele peste 40 de lucrări care îmbină desenul cu pictura, unelte și vopsele neconvenționale, dimensiuni și texturi diverse, realizate sub presiunea contextului pandemic. Expoziția de lucrări pe hârtie, sugestiv intitulată ”Văd.Clipesc.”, primul solo al artistului, este o adevărată cale de evadare în intimitate. Lucrările lui Vlad Pașca surprind incredibil de real ceea ce trăim cu toții de doi ani, realitatea extrem de dură, dezumanizantă și mecanismele de autoapărare autogenerate. Mediul ales, nu întâmplător, hârtia, accentuează ideea de fragilitate.

Proiectul se derulează în cadrul programului NeoStudio, inițiat de Galateca și dedicat tinerilor artiști, studenți sau absolvenți. Camera de artă ”Văd.Clipesc.” rămâne deschisă între 28.10 – 11.11. 2021.

Intrare liberă

Vlad Pașca – designer și artist vizual. În permanentă evoluție din 1987.Născut și crescut în Baia Mare, educat în Cluj-Napoca, maturizat și stabilit în București. Parcursul său artistic începe la Cluj – Napoca la Universitatea de Artă și Design – Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Design, ca mai apoi să urmeze un masterat la București, la Universitatea Națională de Arte – București, Facultatea de Arte Decorative și Design – Secția Design Ambiental. Are deja la activ prezența în diferite expoziții colective. ” Procesul meu creativ este ghidat de emoții și impactul acestora asupra conștiinței, transformările pe care le produc și călătoria mea prin viața alături de acestea. Am mereu în minte faptul că o lucrare de artă trăiește în medii diferite după ieșirea din atelier și mixez experiența de designer cu cea de artist vizual pentru a mă exprima într-un mod neașteptat, dar în același timp captivant  Expresionismul abstract, de cele mai multe ori tratat într-o manieră intuitivă, fără a pune accentul pe relația cromatică, compoziția vizuală sau materiale convenționale, îmi permite să sparg tiparele și să aleg complexitatea sau minimalismul, să urmăresc o stare de spirit creând, mai presus de orice, o experiență.”

Parteneri media: modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Cover stories, Kreatoria, Propagarta
Susținut de AQUA Carpatica

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.