Vernisaj “Heritage Romania” – expoziție fotografică inedită despre istoria mai puțin cunoscută
https://www.ziarulmetropolis.ro/vernisaj-heritage-romania-expozitie-fotografica-inedita-despre-istoria-mai-putin-cunoscuta/

Duminică, 17 decembrie, la orele 17.00, va avea loc, în Sala Tronului de la Mânastirea Turnu Prahova,vernisajul expoziţiei de fotografie “Heritage Romania” – 6.600 km de istorie românească şi proiecţia trailer-ului filmului documentar cu acelaşi nume, rezultat din acest proiect de anvergură.

Un articol de Florina Tecuceanu|17 decembrie 2017

Expoziția reprezintă munca de documentare realizată în câteva orașe europene de jurnalistul Alexandru Rădescu și fotograful Irinel Cîrlănaru.

În septembrie 2014, la propunerea lui Alex Rădescu, am pornit prin Europa, pe urmele unor personaje şi fapte de istorie şi cultură româneşti, care sunt subiecte mai puțin cunoscute, controversate, uneori de maximă importanţă în istoria Europei, dar foarte puţin popularizate în România. Am dorit să realizăm acest proiectdin dorința de a schimba imaginea şi percepţia negativă a europenilor despre noi, dar și, adeseori, a românilor despre ei înșiși. – Irinel Cirlănaru fotograf

traseu

Traseul proiectului “Heritage Romania” a fost prin Ungaria, pe urmele lui Pavel Chinezu, marele comandant de oşti din vremea lui Matei Corvin; la Praga, pe urmele lui Mihai Viteazul, venit aici în audienţă la Împăratul Rudolf al II-lea; la Viena – acolo unde austriecii cinstesc şi azi ajutorul dat în secret, în timpul asediului din 1683, de domnitorul Şerban Cantacuzino, deși Țările Române erau sub vasalitate turcească; la Kufstein ( Austria) unde au fost închişi Sfinţii Martiri Ardeleni din sec. XVIII; la Bolzano (Italia), unde este înmormântat primul voievod din linia Basarabilor pe tronul Muşatinilor – domnitorul Petru Şchiopul; şi punct final, Marsilia – la abația Sfântul Victor, fondată de Sfântul Ioan Casianul (înmormântat aici, dar născut în Dobrogea), cel care a realizat o punte spirituală între Răsărit şi Apus.

Subiectele vizate acoperă perioada secolelor V-XVIII.

Fotografiile, dar și documentarul, prezintă, printre altele, în premieră pentru România, șaua lui Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, un exponat pe care cei doi temerari l-au găsit la Muzeul Național de Istorie din Budapesta. Șaua poartă și însemnele Ordinului Dragonului, al cărui mebru era domnitorul Vlad Dracul.

Vernisajul expoziției de fotografie #HeritageRomania are loc în cadrul evenimentului “Sclipe, tezaur şi colinde”, care mai cuprinde:
– Lucruri mici pentru oameni mari – Mini expoziție, Utilitare&Decor / Xenia Boroș-Cristian Boroș-Virgil Bufnic;
-“Vitleeme, gătește-te!” – Concert de colinde si cântări de stea / Grupul Psaltic Horevma;
Lansarea Revistei “Sclipe”, nr. 7 – Periodic de Artă și Cultură creștină.

Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 10.00 – 17.00.

DESPRE AUTORI

Irinel Cîrlănaru este fotograf profesionist, născut în orașul Mioveni, județul Argeș, bucureștean prin adopție. Licenţiat în Istorie, în cadrul Universităţii din Pitești, Irinel a absolvit și cursurile Școlii Populare de Arte din Piteşti, secţiile Fotografie şi Chitară. Ca fotograf și grafician, a colaborat cu companii importante pentru realizarea unor campanii publicitare.  De-a lungul timpului, și-a completat studiile urmînd cursuri de specialitate în Managementul Culorii, dar şi traininguri în Fotografie şi Design. Irinel Cîrlănaru a realizat lucrări care au fost prezentate în expoziţii de fotografie în ţară şi străinătate.

Alex Rădescu este în prezent Senior Editor la revista Biz. Autor al volumelor “Jurnal athonit –  Pagini de ucenicie” (Ed.Filos,2013), “Însemnările netăcutelor cărări (Ed.Doxologia, 2015), “Neşlefuitele poeme” (Ed.Filos, 2015), “Un anotimp in Crangasi” (Ed. Filos, 2016), deţine licenţa și masteratul în Jurnalism. În 2008 a fost desemnat “Jurnalistul IT&C al anului”la GalaComunic@tii Mobile, iar în 2010 a obţinut premiul “Tânărul Jurnalist al anului, secţiunea IT&C”.

Foto: Vernisaj Heritage Romania – facebook

 



25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.