Vernisajul expoziției „Imaginile lui Enescu”: muzica lui Enescu prin ochii artiștilor români
https://www.ziarulmetropolis.ro/vernisajul-expozitiei-imaginile-lui-enescu-muzica-lui-enescu-prin-ochii-artistilor-romani/

Pe 16 septembrie, de la orele 19.00, la Biblioteca Naţională, în sălile Papirus, Pergament şi Scriptorium, va avea loc vernisajul expoziţiei şi decernarea premiilor primei ediţii a Concursului Naţional de Artă „Imaginile lui Enescu”.

Un articol de Liliana Matei|13 septembrie 2019

Toate cele 30 de lucrări selectate, din cele 180 înscrise în concurs, vor putea fi admirate alături de lucrări ale unor artiști invitați.

Iubitorii de arte vizuale și muzică vor avea ocazia să compare expresivitatea diferitelor tehnici utilizate pentru figurarea aceleiași lucrări, Suita nr.3 pentru pian – Pieces Impromptues op 18 – de George Enescu. Aceasta s-a dovedit a fi lucrarea care a inspirat mai mulți câștigători: pe cel al Marelui Premiu și pe cei ai Premiului întâi la categoria Artiști consacrați, atât la secțiunea Pictură, cât și la cea de Grafică.

Câștigătorul marelui premiu este graficiana ADRIANA POP (din Cluj-Napoca). La secțiunea Pictură, categoria Artiști consacrați, Premiul întâi a fost acordat lucrării semnate de TRAIAN TAMURIS (din Brăila), iar la categoria Tinere talente, Premiul întâi s-a acordat lui COSTEL CHIȚIMUȘ (din Cluj-Napoca), cu lucrarea Vox Maris. La secțiunea Grafică, la categoria Artiști consacrați, MARGARETA UDRESCU (din București) este câștigătoarea Premiului întâi, iar la categoria Tinere talente, ANDREI Răzvan Neciu (din Timișoara) a ocupat primul loc, cu lucrarea „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot”.

Marcel Ghe. Muntean, „Vox Maris”

Concursul a invitat artiștii vizuali să transpună în imagini una din șase piese compuse de George Enescu. Piesele propuse ca inspirație au fost:  Impresii din copilărie, Sonata pentru vioară și pian, Uvertura „Vox Maris”,  Suita nr. 3 pentru orchestră – „Săteasca”,  Suita nr. 2 pentru pian, Suita nr. 3 pentru pian- „Pieces impromptues op. 18” și „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot”.

Lucrările participante în concurs au fost, într-o primă fază, selectate de o comisie de specialitate formată din prof. univ. dr. Vică Adorian, de la FAD – UVT, Timişoara, prof. univ. dr. Eugen Al. Gustea, de la UNArte Bucureşti, prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, de la UAD Cluj-Napoca, lector univ. dr. Olimpia Bera, UAD Cluj-Napoca, lector univ. dr. Ioan Gherman, FAD – UVT, Timișoara.

În final, notarea a fost realizată de un juriu muzical format din violonistul Remus Azoiței, profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeșelea – dirijorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Cristian Lupeș – dirijor și managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Tiberiu Soare – dirijorul Operei Naționale, pianistul Josu de Solaun și solistul concertist al Orchestrei Naționale Radio, Alexandru Tomescu.

Concursul național de artă „Imaginile lui Enescu” a fost lansat printr-un parteneriat între organizatorul Festivalului Internațional George Enescu (Artexim) și Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Expo Arte, ca parte din seria programelor asociate ediției 2019 a Festivalului și beneficiază de sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici, al Universității Naționale de Arte București, al Universității Naționale de Artă și Design din Cluj-Napoca și al Universității de Vest din Timișoara, implementarea proiectului fiind realizată cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială.

Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Foto sus: „Suita nr. 2 pentru pian”, pictură de Laurențiu Midvichi

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.