„Vestul singuratic” şi „The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu” – cele mai bune spectacole din Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/vestul-singuratic-si-the-history-boys-povesti-cu-parfum-de-liceu-cele-mai-bune-spectacole-din-festin-pe-bulevard/

Sâmbătă, 17 octombrie, s-a încheiat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard. Premiera spectacolului „Viaţa e suferinţă” (regia – Vlad Massaci) a încheiat şirul celor 21 de spectacole care au făcut parte din ediţia din acest an.

Un articol de Liliana Matei|20 octombrie 2015

După reprezentaţie, a avut loc anunţarea câştigătorilor desemnaţi de cele două jurii (juriul publicului şi juriu de specialitate) şi decernarea premiilor.

La secţiunea „Bulevardul comediei”, juriul publicului a desemnat producţia Teatrului Excelsior din Bucureşti, The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu de Alan Bennett, regia: Vlad Cristache, drept cel mai bun spectacol. Premiul, în valoare de 1000 de euro, a fost oferit de Rotary Club Atheneum.

La secţiunea competitivă „Criza limbajului… limbajul crizei”, juriul de specialitate, format din Monica Andronescu (critic de teatru), Roxana Croitoru (critic de teatru), Doru Mareş (critic de teatru), Mircea Morariu (critic de teatru) şi Pompilius Onofrei (jurnalist şi realizator de emisiuni radio) a decis:

Cel mai bun spectacol: Vestul singuratic de Martin McDonagh, regia: Cristi Juncu, producţie a Teatrului Nottara, Bucureşti. Distribuţia este formată din Florin Piersic jr, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Corina Dragomir/ Ioana Calotă. Premiul a fost oferit de Staropramen şi este în valoare de 2000 de euro.

Cea mai bună actriţă: Enikő Györgyjakab, pentru rolul Hanna din spectacolul Cel care închide noaptea de Nona Ciobanu, producţie a Teatrului Maghiar de Stat, Cluj. Premiul constă într-un espressor marca Gaggia Milano.

Cel mai bun actor a fost desemnat Harsányi Attila pentru spectacolul Sex, Drugs, Gods and Rock’n’Roll după E. Bogosian și J. Saramago, producţie a Companiei Aradi Kamaraszinhaz, Arad. Actorul a fost răsplătit cu un ceas marca Madison New York, oferit Helvetia Luxury Watches.

Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a primit premiul special pentru regie, oferit de Revista VIP pentru spectacolul Fazanul de Georges Feydeau, prducţie a Teatrului Nottara din Bucureşti.

Pe lângă secţiunile Bulevardul Comediei şi Limbajul crizei… criza limbajului, în acest an din festival au avut parte şi secţiunile In memoriam şi Premiere în Fest(in), precum şi spectacole-lectură, colocvii, lansări de carte şi multe altele. Nu în ultimul rând, trebuie menţionată secţiunea MultiArt (spectacole cu actori deţinuţi), care va avea loc în perioada 18-19 noiembrie, întrucât din acest an Festivalul Penitenciarelor a fost inclus în programul Fest(in) pe Bulevard.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.