Vibraţia muzicii, la Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/vibratia-muzicii-la-brasov/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival  se va desfăşura, la Braşov, în perioada 19 – 26 iunie. 

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2016

Peste 25 de evenimente muzicale şi artistice – concerte de muzică clasică şi crossover, expoziţii, ateliere,     performance, masterclassuri şi prezentare de CD.

16 tineri artişti din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Italia, Elveţia, Olanda, Bulgaria, Spania şi România.
Leontina Văduva aniversează 30 de ani de carieră la Braşov, la Biserica Neagră.
Opt zile vă veţi putea bucura de sunetul muzicii, în săli de concert neconvenţionale.

3 lei din preţul fiecărui bilet vor fi donaţi Hospice-ului „Casa Speranţei” pentru îngrijirea bolnavilor incurabili.

Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival, ediţia a II-a, vă propune întâlnirea cu muzica de cameră, interpretată de tinere staruri ale muzicii clasice europene, dar şi întâlnirea cu… un profesor de psihiatrie.
Vibrate!festival, ediţia a II-a se deschide în 19 iunie, la Aula Universităţii, unde studenţii sunt principalii invitaţi, iar intrarea este gratuită. Concerte pentru tineri, gratuite, vor mai fi şi în Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, situat în clădirea Rectoratului, una din superbele clădiri de secol al XIX-lea din Braşov, dar şi la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.

Festivalul va ajunge şi în spaţiul clasic de concert – la Sala Patria, marţi, 21 iunie, de la ora 18.00, unde braşovenii sunt invitaţi să-l redescopere pe fascinantul compozitor rus Dimitri Sostakovici, de la naşterea căruia se împlinesc 110 ani. Două dintre cele mai spectaculoase piese de muzică de cameră scrise de acesta vor fi interpretate de violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, la vioara sa Stradivarius. Cea de-a treia piesă din concert, „Viscous Sun”, a fost scrisă de compozitorul Dan Dediu, poate cel mai important compozitor contemporan român, special pentru cvartetul londonez Mercury Quartet, care o va interpreta între cele două piese ale lui Sostakovici.

Tot marţi, 21 iunie, dar de la ora 20.30, la Ceainăria Tipografia, braşovenii sunt invitaţi o seară relaxantă, cu ceai, muzică interpretată de Francoise Green Duo, dar şi la discuţii cu… un psihiatru. Mai exact, cu Greg Radu (Canada), director de program de educaţie în psihoterapie, editor asociat al Jurnalului Canadian de Educaţie Medicală şi membru al comitetului executiv al Asociaţiei Canadiene de Sănătate Mentală. Greg a absolvit medicina la Universitatea Carol Davila din Bucureşti, are un MBA la Universitatea Liverpool în Marea Britanie şi două fellowshipuri în psihoterapie în Statele Unite, la Universitatea New York şi Institutul de Psihoanaliză din Boston.

Miercuri, 22 iunie, de la ora 18.00, braşovenii sunt invitaţi la Sinagogă, să descopere String Theory II. Un concert dedicat exclusiv instrumentelor cu coarde, în care veţi avea ocazia să-i vedeţi evoluând pe Vlad Maistorovici, vioară, Francesco Sica, vioară, Dana Zemtsov, violă, Shiry Rashkovsky, violă, Pau Codina, violoncel.

Joi, 23 iunie, de la ora 20.00, sunteţi aşteptaţi la un „tete a tete” cu Francoise Green Duo, ce va avea loc la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania.

Vineri, 24 iunie, fanii formaţiei Queen ar trebui să fie prezenţi la concertul ce va avea loc, de la 20.00, în Clubul Rockstadt. QueenClassics by Vlad Maistorovici este un concert crossover, în care muzica trupei Queen a fost transcrisă de compozitorul Vlad Maistorovici pentru cvartetul londonez al cărui nume, The Mercury Quartet, este inspirat de aceeaşi trupă.

Un eveniment special al festivalului este întâlnirea cu soprana Leontina Văduva. Stabilită în Franţa, Leontina Văduva îşi va aniversa 30 de ani de carieră la Braşov, printr-un concert de muzică sacră, ce va avea loc la Biserica Neagră, sâmbătă, 25 iunie, de la ora 18.00.

Ultimele acorduri ale vibrate!festival 2016 se vor auzi în fermecătorul Bastion al Ţesătorilor, duminică, 26 iunie, de la ora 18.00, unde acorduri după partituri de Brahms și Hindemith vor fi aduse la viaţă de Harry Cameron, Vlad Maistorovici, Francesco Sica, Shiry Rashkovsky, Pau Codina, Colin Alexander, Antoine Francoise.  Cunoscuta interpretă de jazz, Luiza Zan, împreună cu muzicienii vibrate!festival vă invită la o întâlnire dintre Bach şi muzica jazz.
Costul biletelor este de 35 de lei şi pot fi deja achiziţionate de la ceainăria Tipografia și Librăria „Şt. O. Iosif” sau online, de pe site-ul biletebrasov.ro. 3 lei din costul fiecărui bilet vor fi direcţionaţi către HOSPICE Casa Speranţei Braşov, care oferă copiilor şi adulţilor cu boli incurabile, îngrijire paliativă gratuită.

 

La toate concertele, elevii, studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, împreună cu însoţitorii lor, vor avea intrarea gratuită.
vibrate!festival este organizat de Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi cu Depoul de Artă Urbană.

vibrate !festival are ca parteneri principali Primăria Braşov – proiect co-finanţat de Consiliul Local Braşov, Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect cofinanţat, şi Universitatea Transilvania Braşov.
Pentru noutăţi, urmăriţi-ne pe pagina noastră de internet www.vibratefestival.ro şi pe pagina de facebook.

 

FOTO: Andrei Paul

03
/05
/16

Opening Gala Concert deschide Festivalul Internațional EUROPAfest 2016, 12-21 mai - București & Sibiu. Festivalul are un concept unic, fiind singurul eveniment din România care reunește jazz, blues, pop și muzică clasică.

28
/04
/16

În perioada 23-29 mai, Sibiul va răsuna din nou în ritmuri de jazz. Șapte zile de concerte în spații convenționale și neconvenționale, indoor și outdoor, jam sessions, spectacole stradale și expoziții, acestea sunt câteva dintre propunerile Sibiu Jazz Festival din acest an.

28
/04
/16

În această seară, de la ora 20:00, Charles Aznavour va urca din nou, exact după 53 de ani, pe scenă Sălii Palatului din Bucureşti. Charles Aznavour se află într-un turneu restrâns, ce se desfăşoară în doar câteva din capitalele europene şi care cuprinde şi spectacolul de la Bucureşti.

26
/04
/16

Kobborg şi Cojocaru nu mai au voie sa intre în sediul Operei! Angajaţii de la Biroul personal al Operei şi directorul economic au emis astazi o circulară în care se specifică faptul că lui Johan Kobborg şi Alinei Cojocaru le-au ”încetat” contractele şi, ca atare, le este interzisă intrarea în sediul Operei Naţionale. Între timp, balerina i-a acordat jurnalistului Dan Turturică (pentru digi24.ro) primul interviu după izbucnirea scandalului de la Opera Bucureşti în care îşi expune punctul de vedere cu privire la acest conflict fără sfârşit.

25
/04
/16

Din cauza conditiile meteo, Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 a reprogramat a treia ediţie a Concertului Extraordinar de Paște pentru data de 28 aprilie, de la ora 19,00. Publicul este aşteptat în Joia Mare , în Parcul Titan – Parcul Artelor la o întâlnire de excepţie cu muzica sacră pascală dedicată principalelor confesiuni religioase din România.

22
/04
/16

Cântărețul american Prince, decedat joi la 57 de ani în apropiere de Minneapolis (Minnesota, nord), a fost găsit în stare de inconștiență într-un lift al studiourilor de înregistrare situate în reședința sa, a informat șeriful comitatului Carver, Jim Olson. Echipele de salvare au încercat resuscitarea, fără succes, a spus Olson.

21
/04
/16

Prince Rogers Nelson a fost găsit mort în studioul său de înregistrări, situat în Paisley Park, California. Potrivit şerifului local, Jason Kamerud, autorităţile au fost solicitate pentru o urgenţă medicală, găsind o persoană decedată

21
/04
/16

CRONICĂ DE FILM Ajuns discret şi în repertoriul cinematografelor de la noi, „Janis: Little Girl Blue” (2015), al cineastei americane Amy Berg, investighează viaţa legendarei Janis Joplin. A apărut în același an cu „Amy”, documentarul biografic mai premiat al britanicului Asif Kapadia despre Amy Winehouse.

21
/04
/16

Zilele trecute, pe scena Operei din Viena s-a petrecut,un episod inedit care a avut-o protagonistă pe faimoasă soprană Angela Gheorghiu. Aceasta uită să intre pe scenă, iar Jonas Kaufmann, cel mai în vogă tenor al lumii, cântă: „Nu avem soprană”

16
/04
/16

Pentru cei care nu sunt pasionați de scandal, ci de muzica operă în sine, amintesc de câteva lansări de discuri care mie mi-au atras atenția; unul dintre ele mi se pare că este unul dintre cele mai bune pe care le-am ascultat anul acesta.

14
/04
/16

Dirijorul, violonistul şi compozitorul olandez MARIJN SIMONS, dirijor la Festivalul de Operă din Heidenheim – Germania (începând din 2012) este invitatul Orchestrei de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 20 aprilie (19.00), la Sala Radio, eveniment derulat cu participarea pianistei KARINA ŞABAC, care şi-a construit o bogată carieră în străinătate.

13
/04
/16

Luna aprilie aduce un nou titlu în repertoriul Operei Comice pentru Copii, baletul “Jack și Vrejul de Fasole”, un spectacol semnat de Corina Dumitrescu. Premiera are loc sâmbătă, pe 16 aprilie, de la ora 17:00, și duminică, pe 17 aprilie, de la ora 11:00, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești, nr. 16).

13
/04
/16

Balerinii străini care au protestat în semn de susținere pentru Johan Kobborg pe treptele Operei Naționale din București au fost huiduiți de mai mulți angajați ai ONB care le-au strigat „Afară din țară! Aici e Opera Naţională a României!". Angajaţii ONB reclamă faptul că dansatorii străini sunt plătiţi cu sume mult mai mari decât artiştii autohtoni.