Vibraţia muzicii, la Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/vibratia-muzicii-la-brasov/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival  se va desfăşura, la Braşov, în perioada 19 – 26 iunie. 

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2016

Peste 25 de evenimente muzicale şi artistice – concerte de muzică clasică şi crossover, expoziţii, ateliere,     performance, masterclassuri şi prezentare de CD.

16 tineri artişti din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Italia, Elveţia, Olanda, Bulgaria, Spania şi România.
Leontina Văduva aniversează 30 de ani de carieră la Braşov, la Biserica Neagră.
Opt zile vă veţi putea bucura de sunetul muzicii, în săli de concert neconvenţionale.

3 lei din preţul fiecărui bilet vor fi donaţi Hospice-ului „Casa Speranţei” pentru îngrijirea bolnavilor incurabili.

Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival, ediţia a II-a, vă propune întâlnirea cu muzica de cameră, interpretată de tinere staruri ale muzicii clasice europene, dar şi întâlnirea cu… un profesor de psihiatrie.
Vibrate!festival, ediţia a II-a se deschide în 19 iunie, la Aula Universităţii, unde studenţii sunt principalii invitaţi, iar intrarea este gratuită. Concerte pentru tineri, gratuite, vor mai fi şi în Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, situat în clădirea Rectoratului, una din superbele clădiri de secol al XIX-lea din Braşov, dar şi la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.

Festivalul va ajunge şi în spaţiul clasic de concert – la Sala Patria, marţi, 21 iunie, de la ora 18.00, unde braşovenii sunt invitaţi să-l redescopere pe fascinantul compozitor rus Dimitri Sostakovici, de la naşterea căruia se împlinesc 110 ani. Două dintre cele mai spectaculoase piese de muzică de cameră scrise de acesta vor fi interpretate de violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, la vioara sa Stradivarius. Cea de-a treia piesă din concert, „Viscous Sun”, a fost scrisă de compozitorul Dan Dediu, poate cel mai important compozitor contemporan român, special pentru cvartetul londonez Mercury Quartet, care o va interpreta între cele două piese ale lui Sostakovici.

Tot marţi, 21 iunie, dar de la ora 20.30, la Ceainăria Tipografia, braşovenii sunt invitaţi o seară relaxantă, cu ceai, muzică interpretată de Francoise Green Duo, dar şi la discuţii cu… un psihiatru. Mai exact, cu Greg Radu (Canada), director de program de educaţie în psihoterapie, editor asociat al Jurnalului Canadian de Educaţie Medicală şi membru al comitetului executiv al Asociaţiei Canadiene de Sănătate Mentală. Greg a absolvit medicina la Universitatea Carol Davila din Bucureşti, are un MBA la Universitatea Liverpool în Marea Britanie şi două fellowshipuri în psihoterapie în Statele Unite, la Universitatea New York şi Institutul de Psihoanaliză din Boston.

Miercuri, 22 iunie, de la ora 18.00, braşovenii sunt invitaţi la Sinagogă, să descopere String Theory II. Un concert dedicat exclusiv instrumentelor cu coarde, în care veţi avea ocazia să-i vedeţi evoluând pe Vlad Maistorovici, vioară, Francesco Sica, vioară, Dana Zemtsov, violă, Shiry Rashkovsky, violă, Pau Codina, violoncel.

Joi, 23 iunie, de la ora 20.00, sunteţi aşteptaţi la un „tete a tete” cu Francoise Green Duo, ce va avea loc la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania.

Vineri, 24 iunie, fanii formaţiei Queen ar trebui să fie prezenţi la concertul ce va avea loc, de la 20.00, în Clubul Rockstadt. QueenClassics by Vlad Maistorovici este un concert crossover, în care muzica trupei Queen a fost transcrisă de compozitorul Vlad Maistorovici pentru cvartetul londonez al cărui nume, The Mercury Quartet, este inspirat de aceeaşi trupă.

Un eveniment special al festivalului este întâlnirea cu soprana Leontina Văduva. Stabilită în Franţa, Leontina Văduva îşi va aniversa 30 de ani de carieră la Braşov, printr-un concert de muzică sacră, ce va avea loc la Biserica Neagră, sâmbătă, 25 iunie, de la ora 18.00.

Ultimele acorduri ale vibrate!festival 2016 se vor auzi în fermecătorul Bastion al Ţesătorilor, duminică, 26 iunie, de la ora 18.00, unde acorduri după partituri de Brahms și Hindemith vor fi aduse la viaţă de Harry Cameron, Vlad Maistorovici, Francesco Sica, Shiry Rashkovsky, Pau Codina, Colin Alexander, Antoine Francoise.  Cunoscuta interpretă de jazz, Luiza Zan, împreună cu muzicienii vibrate!festival vă invită la o întâlnire dintre Bach şi muzica jazz.
Costul biletelor este de 35 de lei şi pot fi deja achiziţionate de la ceainăria Tipografia și Librăria „Şt. O. Iosif” sau online, de pe site-ul biletebrasov.ro. 3 lei din costul fiecărui bilet vor fi direcţionaţi către HOSPICE Casa Speranţei Braşov, care oferă copiilor şi adulţilor cu boli incurabile, îngrijire paliativă gratuită.

 

La toate concertele, elevii, studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, împreună cu însoţitorii lor, vor avea intrarea gratuită.
vibrate!festival este organizat de Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi cu Depoul de Artă Urbană.

vibrate !festival are ca parteneri principali Primăria Braşov – proiect co-finanţat de Consiliul Local Braşov, Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect cofinanţat, şi Universitatea Transilvania Braşov.
Pentru noutăţi, urmăriţi-ne pe pagina noastră de internet www.vibratefestival.ro şi pe pagina de facebook.

 

FOTO: Andrei Paul

29
/07
/15

Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Canto Hariclea Darclée, care marchează împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului, s-a deschis marți seară cu un concert inaugural susținut de soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici și se va încheia pe 9 august.

27
/07
/15

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston şi a artistului Bobby Brown, a murit, duminică, la vârsta de 22 de ani. Decesul lui Bobbi Brown vine după aproape jumătate de an de când tânăra a fost găsită fără cunoştinţă în cada din sala de baie a vilei sale, incident care a prezentat o serie de similarităţi bizare cu circumstanţele în care a murit mama ei, în anul 2012.

25
/07
/15

Unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale de către public, din ultimii trei ani, de la Sibiu, concertul "Simply The Best - Povestea Naiului", a adunat mii de oameni în Piața Mare din centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene.

22
/07
/15

În perioada 25 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.