Victor Ioan Frunză, prezent cu două spectacole la Festivalul de la Arad
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-ioan-frunza-prezent-cu-doua-spectacole-la-festivalul-de-la-arad/

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad este în plină desfăşurare în perioada 9-18 noiembrie şi este un loc şi un timp prezent al bucuriei. O bucurie a momentului unic creat pe scenă şi împărtăşit unui public fidel şi atent care aşteaptă şi oferă, la rându-i, momentul magic.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2019

Festivalul continuă pe firul clasic al poveștii și, în următoarele patru zile, aduce la Arad șase spectacole „vedetă”, așteptate cu nerăbdare de public, trei dintre ele fiind deja sold-out la scurtă vreme de la punerea biletelor în vânzare.

În această seară, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, va putea fi văzut primul spectacol din străinătate prezent în Festival, o co-producție Teatrul Naţional Niš şi Teatrul din Kruševac, Serbia, cu participarea Orchestrei de Tineret din Niš. „Cum vă place” de William Shakespeare, adaptarea, regia și decorul Nikita Milivojević, o poveste despre conflictul fraților înstrăinați care aduce în atenţie relațiile de familie, toleranța și unirea. Un spectacol despre probleme depășite prin iubirea sinceră.

Victor Ioan Frunză și Adriana Grand, de atâtea ori pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad, revin în acest an cu două spectacole excepționale, despre care s-a scris mult și care se joacă cu casă închisă încă de la premieră, spectacole de un comic savuros, produse de două companii teatrale din București. „Fata Morgana – comedie polițistă cu milițieni” de Dumitru Solomon, de la Teatrul Dramaturgilor Români, spectacol ce poate fi văzut în această seară, marți 12 noiembrie, de la ora, ora 17.00, la Sala Studio, și „Colivia cu nebune” de Jean Poiret, dramaturgia Adrian Nicolae, de la Teatrul Metropolis – o comedie excelent realizată, despre familii tradiționale, despre preconcepții, dar mai ales despre dragoste, în toate formele și culorile, programată miercuri, 13 noiembrie, ora 19.30 la Sala Mare.

„Căsătoria” de N. V. Gogol în propunerea regizorală a lui Alexandru Mâzgăreanu, alături de Andreea Săndulescu, Alexandra Mâzgăreanu și de trupa Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești, aduce la Arad o satiră autentică, într-o atmosferă specifică secolului al XIX-lea, completată cu note suprarealiste. Spectacolul este programat joi, 14 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare.

Teatrul de Comedie din București, prezență constantă în Festival încă de la primele ediții, participă anul acesta cu două producții. Este vorba de un emoționant one-man show cu George Mihăiță – „Mihăiță. Reconstituirea unei vieți” – un performance al mărturisirilor ce prezintă momentele definitorii ale biografiei marelui actor, după împlinirea vârstei de 70 de ani. Cu sute de amintiri și de imagini din arhiva personală, alături de lucrarea Doinei Papp, cu același titlu, apărută în 2018 la editura Tracus Arte (Miercuri, 13 noiembrie, ora 18.00, Sala Studio), și cu irezistibila comedie de moravuri, „Nunta lui Krecinski”, după A. V. Suhovo-Kobîlin, în regia lui Mihai Bendeac și scenografia Iulianei Vîlsan, rod al imaginației unui povestitor, despre care regizorul mărturiseşte: „Sunt povestitor. Un povestitor care încearcă să-și folosească imaginația. Imaginația este cel mai bun și mai frumos lucru pe care îl avem. Am ales un text care vorbește despre nebunie în multe forme, fiindcă nebunia e un concept pe care, din păcate sau din fericire, cred că îl stăpânesc”. Spectacolul este programat vineri, 15 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare.

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.