Victor Ioan Frunză, prezent cu două spectacole la Festivalul de la Arad
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-ioan-frunza-prezent-cu-doua-spectacole-la-festivalul-de-la-arad/

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad este în plină desfăşurare în perioada 9-18 noiembrie şi este un loc şi un timp prezent al bucuriei. O bucurie a momentului unic creat pe scenă şi împărtăşit unui public fidel şi atent care aşteaptă şi oferă, la rându-i, momentul magic.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2019

Festivalul continuă pe firul clasic al poveștii și, în următoarele patru zile, aduce la Arad șase spectacole „vedetă”, așteptate cu nerăbdare de public, trei dintre ele fiind deja sold-out la scurtă vreme de la punerea biletelor în vânzare.

În această seară, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, va putea fi văzut primul spectacol din străinătate prezent în Festival, o co-producție Teatrul Naţional Niš şi Teatrul din Kruševac, Serbia, cu participarea Orchestrei de Tineret din Niš. „Cum vă place” de William Shakespeare, adaptarea, regia și decorul Nikita Milivojević, o poveste despre conflictul fraților înstrăinați care aduce în atenţie relațiile de familie, toleranța și unirea. Un spectacol despre probleme depășite prin iubirea sinceră.

Victor Ioan Frunză și Adriana Grand, de atâtea ori pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad, revin în acest an cu două spectacole excepționale, despre care s-a scris mult și care se joacă cu casă închisă încă de la premieră, spectacole de un comic savuros, produse de două companii teatrale din București. „Fata Morgana – comedie polițistă cu milițieni” de Dumitru Solomon, de la Teatrul Dramaturgilor Români, spectacol ce poate fi văzut în această seară, marți 12 noiembrie, de la ora, ora 17.00, la Sala Studio, și „Colivia cu nebune” de Jean Poiret, dramaturgia Adrian Nicolae, de la Teatrul Metropolis – o comedie excelent realizată, despre familii tradiționale, despre preconcepții, dar mai ales despre dragoste, în toate formele și culorile, programată miercuri, 13 noiembrie, ora 19.30 la Sala Mare.

„Căsătoria” de N. V. Gogol în propunerea regizorală a lui Alexandru Mâzgăreanu, alături de Andreea Săndulescu, Alexandra Mâzgăreanu și de trupa Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești, aduce la Arad o satiră autentică, într-o atmosferă specifică secolului al XIX-lea, completată cu note suprarealiste. Spectacolul este programat joi, 14 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare.

Teatrul de Comedie din București, prezență constantă în Festival încă de la primele ediții, participă anul acesta cu două producții. Este vorba de un emoționant one-man show cu George Mihăiță – „Mihăiță. Reconstituirea unei vieți” – un performance al mărturisirilor ce prezintă momentele definitorii ale biografiei marelui actor, după împlinirea vârstei de 70 de ani. Cu sute de amintiri și de imagini din arhiva personală, alături de lucrarea Doinei Papp, cu același titlu, apărută în 2018 la editura Tracus Arte (Miercuri, 13 noiembrie, ora 18.00, Sala Studio), și cu irezistibila comedie de moravuri, „Nunta lui Krecinski”, după A. V. Suhovo-Kobîlin, în regia lui Mihai Bendeac și scenografia Iulianei Vîlsan, rod al imaginației unui povestitor, despre care regizorul mărturiseşte: „Sunt povestitor. Un povestitor care încearcă să-și folosească imaginația. Imaginația este cel mai bun și mai frumos lucru pe care îl avem. Am ales un text care vorbește despre nebunie în multe forme, fiindcă nebunia e un concept pe care, din păcate sau din fericire, cred că îl stăpânesc”. Spectacolul este programat vineri, 15 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.