Victor Rebengiuc, aviator pensionar, într-un film proiectat la NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-aviator-pensionar-intr-un-film-proiectat-la-next/

Victor Rebengiuc este un aviator pensionar care îşi dedică timpul liber papagalului Kiki şi plimbărilor cu motocicleta, într-un film de Constantin Popescu.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2014

Cu fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT (3-7 aprilie) îşi propune să descopere, să promoveze şi să urmărească evoluţia talentelor aflate la început de drum. Secţiunea NexT Generation aduce în atenţia publicului lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj realizat de un fost participant NexT. Constantin Popescu prezintă un scurtmetraj cu Victor Rebengiuc în distribuţie.

Câştigător al Trofeului NexT 2013 cu Şi viii plâng / Os Vivos Tambem Choram, Basil da Cunha este în acest an protagonistul secţiunii NexT Generation. Lungmetrajul său de debut, La capătul nopţii/ After the Night / Até ver a luz va fi proiectat în deschiderea festivalui.

Filmul spune povestea lui Sombra, un bărbat proaspăt ieşit din închisoare care se întoarce la viaţa de dealer de droguri, în Lisabona. Filmul a avut premiera în 2013 la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs și a primit cronici entuziaste. Născut în 1985, Basil da Cunha a regizat o serie de scurtmetraje care au fost selectate în festivaluri importante precum Cannes, Varșovia, Sao Paulo sau Montréal.

Una dintre cele mai prietenoase şi mai îndrăgite secţiuni ale festivalului, Festival Friends / Prietenii Festivalului, reuneşte scurtmetraje realizate de foşti concurenţi NexT sau de cineaști tineri şi talentaţi, consacraţi sau la început de drum, aflaţi aproape de Societatea Culturală NexT.

Programul din acest an cuprinde titluri precum O umbră de nor, în regia lui Radu Jude (Quinzaine des Réalisateurs 2013), Mecanica nostalgică a întâmplărilor, cel mai recent scurtmetraj al lui Constantin Popescu, despre un aviator pensionar care îşi dedică timpul liber papagalului Kiki şi plimbărilor cu motocicleta sau Piano (foto jos), de Dorian Boguţă, povestea unui cuplu pus într-o situaţie stranie.

PIANO_still

Printre prietenii NexT se regăsesc şi Elad Keidan (câştigător al trofeului NexT 2009), cu And On He Walks / Şi merge mai departe, despre o familie de greci deranjată pe plajă de un cuplu de turişti zgomotoşi, sau Luiza Pârvu, regizoarea filmului Oase uscate, povestea lui Annie, care se află în căutarea unui adăpost şi se strecoară în casa unui schizofrenic.

Cristi & Otto, o secţiune cu totul specială, creată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designer-ul Andrei Toncu, cuprinde în acest an multi-premiatul California Dreamin’.

Intrarea la proiecţiile din cadrul secţiunilor Festival Friends şi Cristi & Otto este liberă.

Abonamentele şi biletele pentru Festivalul Internaţional de Film NexT, ediţia a opta, pot fi cumpărate în avans de pe www.eventbook.ro (4 martie – 7 aprilie) sau de la Librăria Engleză Anthony Frost (4 martie – 7 aprilie). Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediție va avea loc între 3 și 7 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Spice, Club Control, J’ai Bistrot și Ceainăria Cărturești.

Foto cu Victor Rebengiuc – captură film

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.

29
/11
/13

CRONICA DE CARTE Proaspăt apărută la editura Polirom, „Filmar”, noua carte a lui Cristian Tudor Popescu, alias CTP, este o colecţie de texte, în majoritate despre cinema, ce reconfirmă un critic de film tăios în verdicte şi un scriitor cu un stil care atrage şi convinge.