Victor Rebengiuc, aviator pensionar, într-un film proiectat la NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-aviator-pensionar-intr-un-film-proiectat-la-next/

Victor Rebengiuc este un aviator pensionar care îşi dedică timpul liber papagalului Kiki şi plimbărilor cu motocicleta, într-un film de Constantin Popescu.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2014

Cu fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT (3-7 aprilie) îşi propune să descopere, să promoveze şi să urmărească evoluţia talentelor aflate la început de drum. Secţiunea NexT Generation aduce în atenţia publicului lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj realizat de un fost participant NexT. Constantin Popescu prezintă un scurtmetraj cu Victor Rebengiuc în distribuţie.

Câştigător al Trofeului NexT 2013 cu Şi viii plâng / Os Vivos Tambem Choram, Basil da Cunha este în acest an protagonistul secţiunii NexT Generation. Lungmetrajul său de debut, La capătul nopţii/ After the Night / Até ver a luz va fi proiectat în deschiderea festivalui.

Filmul spune povestea lui Sombra, un bărbat proaspăt ieşit din închisoare care se întoarce la viaţa de dealer de droguri, în Lisabona. Filmul a avut premiera în 2013 la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs și a primit cronici entuziaste. Născut în 1985, Basil da Cunha a regizat o serie de scurtmetraje care au fost selectate în festivaluri importante precum Cannes, Varșovia, Sao Paulo sau Montréal.

Una dintre cele mai prietenoase şi mai îndrăgite secţiuni ale festivalului, Festival Friends / Prietenii Festivalului, reuneşte scurtmetraje realizate de foşti concurenţi NexT sau de cineaști tineri şi talentaţi, consacraţi sau la început de drum, aflaţi aproape de Societatea Culturală NexT.

Programul din acest an cuprinde titluri precum O umbră de nor, în regia lui Radu Jude (Quinzaine des Réalisateurs 2013), Mecanica nostalgică a întâmplărilor, cel mai recent scurtmetraj al lui Constantin Popescu, despre un aviator pensionar care îşi dedică timpul liber papagalului Kiki şi plimbărilor cu motocicleta sau Piano (foto jos), de Dorian Boguţă, povestea unui cuplu pus într-o situaţie stranie.

PIANO_still

Printre prietenii NexT se regăsesc şi Elad Keidan (câştigător al trofeului NexT 2009), cu And On He Walks / Şi merge mai departe, despre o familie de greci deranjată pe plajă de un cuplu de turişti zgomotoşi, sau Luiza Pârvu, regizoarea filmului Oase uscate, povestea lui Annie, care se află în căutarea unui adăpost şi se strecoară în casa unui schizofrenic.

Cristi & Otto, o secţiune cu totul specială, creată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designer-ul Andrei Toncu, cuprinde în acest an multi-premiatul California Dreamin’.

Intrarea la proiecţiile din cadrul secţiunilor Festival Friends şi Cristi & Otto este liberă.

Abonamentele şi biletele pentru Festivalul Internaţional de Film NexT, ediţia a opta, pot fi cumpărate în avans de pe www.eventbook.ro (4 martie – 7 aprilie) sau de la Librăria Engleză Anthony Frost (4 martie – 7 aprilie). Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediție va avea loc între 3 și 7 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Spice, Club Control, J’ai Bistrot și Ceainăria Cărturești.

Foto cu Victor Rebengiuc – captură film

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.