VIDEO 40 de ani de activitate, sărbătoriţi de Cvartetul VOCES, la Sala Radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-40-de-ani-de-activitate-sarbatoriti-de-cvartetul-voces-la-sala-radio/

Frumoasa vârstă de maturitate, o cifră înaltă pentru un ansamblu muzical de acest gen, va fi aniversată printr-un recital de gală desfăşurat joi, 6 iunie (19.00), la Sala Radio.

Un articol de Andrada Văsii|31 mai 2013

Voces – cvartetul de coarde cu cea mai lungă tradiţie în România, o activitate extrem de bogată şi un palmares pe măsură în ţară şi peste hotare – sărbătoreşte 40 de ani de la înființare.

Frumoasa vârstă de maturitate, o cifră înaltă pentru un ansamblu muzical de acest gen, va fi aniversată printr-un recital de gală desfăşurat joi, 6 iunie (19.00), la Sala Radio. Cvartetul Voces înseamnă astăzi: Bujor Prelipcean – vioara I, Vlad Hrubaru – vioara a II-a, Constantin  Stanciu – violă, Dan Prelipcean – violoncel, formaţia muzicală fiind parte componentă a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Spectacol cu Brahms și Enescu

Seara va prilejui întâlnirea publicului cu trei lucrări pentru cvartet de coarde, semnate de compozitori ale căror nume nu mai au nevoie de nici o prezentare: Mozart, Enescu şi Brahms. „Cvartetul nr.1 în sol major – Lodi“ este o creaţie concepută de Mozart la numai 14 ani, denumirea fiind datorată oraşului din Lombardia (Italia) unde tânărul compozitor se afla în turneu când a aşezat pe hârtie această frumoasă partitură. Programul serii va continua cu „Cvartetul nr. 2 în sol major“, una dintre cele două creaţii de acest tip semnate de Enescu şi se va încheia cu „Cvartetul nr.2 în la minor“ – Brahms.

Cel din urmă privea compoziţiile pentru cvartet de coarde drept un gen muzical extrem de important, fapt pentru care a lucrat peste zece ani si a distrus cel puţin 20 de astfel de partituri până când a fost mulţumit de primele două cvartete de coarde ieşite de sub pana sa.

Prezenți pe numeroase scene

Cvartetul „Voces“ este adesea prezent la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucureşti, Bayreuth etc. Făcând parte din sistemul naţional al formaţiilor Societăţii Române de Radiodifuziune, Cvartetul susţine stagiuni permanente la Bucureşti, efectuează înregistrări radio şi de disc (Electrecord, Marco-Polo, EMI-Electrola).

Cvartetul „Voces“ a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale în anul 1997. Membrii săi susţin şi o importantă activitate didactică în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, fiind şi profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: captură video „Franz Schubert – Cvartetul nr. 14 D 810 în re minor, părţile a III-a şi a IV-a“

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.