VIDEO „A Hijacking“: un film despre piraţi adevăraţi în secolul XXI
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-a-hijacking-un-film-despre-pirati-adevarati-in-secolul-xxi/

În 26 iulie intră în cinematografe „A Hijacking“ / „Deturnarea“, povestea unui echipaj de vas danez răpit de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian.

Un articol de Andrada Văsii|23 iulie 2013

În 26 iulie intră în cinematografe „A Hijacking“ / „Deturnarea“, povestea unui echipaj de vas danez răpit de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. 

Regia şi scenariul filmuluisunt semnate de Tobias Lindholm, cunoscutul scenarist de la „The Hunt“ / „Vânătoarea” (2012) şi „Submarino” (2010). Personajele principale sunt interpretate de Pilou Asbæk (din serialul tv „Familia Borgia”) şi Søren Malling („A Royal Affair”).

Hijacking

Cargobotul sub pavilion danez MV Rozen este deturnat de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. Răscumpărarea iniţială cerută de aceştia autorităţilor daneze se ridică la 15 milioane de dolari. Începe o negociere dură, după regulile bazarelor orientale, negociere care se întinde pe circa 4 luni de zile şi care are ca miză vieţile membrilor echipajului.

Filmul urmăreşte îndeaproape traseele a două personaje. Primul este captivul Mikkel (interpretat de Pilou Asbæk), bucătarul vasului, cel folosit de piraţi pentru negocierile cu baza. De partea  cealaltă se află CEO-ul companiei de shipping (actorul Søren Malling), din Copenhaga, cel care decide să ia în propriile mâini sarcina dificilă a negocierilor cu piraţii.

Un film îndelung apreciat

„A Hijacking’’/ „Deturnarea’’ (în original: Kapringen) este poate cel mai bun film danez al anului trecut, după „The Hunt’’ (de Thomas Vinterberg).

Pelicula a participat în competițiile oficială ale Festivalurilor de Film de la Veneţia și de la Toronto, în 2012 şi a obţinut Premiul FIPRESCI şi „Golden Alexander” la Festivalul Internaţional de la Salonic (Competiţia oficială) pentru regizorul Tobias Lindholm, precum şi Marele Premiu la Festivalul Internaţional de la Tokyo.

În 2013, filmul a câştigat trofeul „Directors to Watch” la Festivalul de la Palm Spring (California), pentru regizorul Tobias Lindholm şi premiul „Cel mai bun film”, la Bodil Awards.

Tot în acest an a obţinut cinci premii Robert la Festivalul omonim (echivalentul premiilor Oscar în Danemarca): „Cel mai bun actor” – Søren Malling, „Cel mai bun montaj”, „Cel mai bun film”, „Cel mai bun scenariu“, „Cel mai bun sunet“.

De asemenea, a avut şapte nominalizări la acelaşi eveniment: „Cea mai bună imagine”, „Cele mai bune costume”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun machiaj”, „Cea mai bună muzică”, „Cea mai bună scenografie”, „Cel mai bun actor în rol secundar” – Pilou Asbæk. (Lista completă a premiilor pentru Hijacking).

Maraton prin cinematografe

Cinematografele în care A Hijacking / Deturnarea va rula în prima săptămână (26 iulie – 1 august), sunt: în București, la Noul Cinematograf Al Regizorului Roman (Muzeul Ţăranului Român), Elvire Popesco, cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI); Cinema Victoria (Cluj), Cityplex (Brașov) și Cityplex (Constanța).

„A Hijacking’’ / „Deturnarea’’ este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independența Film a distribuit pelicule ca „Amour”, „The Hunt”, „Los Amantes Pasajeros”, „Trainspotting”, „Amélie”, „Melancholia”, „Todo sobre mi adre”, „In The Mood for Love”, „Vicky Cristina Barcelona”, „Dogville”, „Polițist, adjectiv” etc.

Info:

„A Hijacking’’ / „Deturnarea’’ va avea avanpremiera miercuri, 24 iulie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Ţăranului Român), proiecţie în aer liber.

Foto credit: Magnus Nordenhof Jonck

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.