VIDEO A început Aristoteles Workshop 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-a-inceput-aristoteles-workshop-2013/

În 22 august a început ARISTOTELES WORKSHOP (AW), atelierul anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

În 22 august a început ARISTOTELES WORKSHOP (AW), atelierul anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Anul acesta, AW a ajuns la ediţia a opta, ediţie care se desfăşoară pentru a patra oară consecutiv în satul Vama din Bucovina (județul Suceava).

La AW 2013, studenţii vor fi ghidaţi de doi experţi (Jeroen Berkvens și Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.

Premiul de anul acesta, în valoare de 600 de euro, va fi acordat datorită suținerii Farmexim. În anii precedenți, premiul de la finalul workshopului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Iată, mai jos, cum s-au desfăşurat primele zile la acest atelier de film documentar care va dura o lună de zile (22 august – 22 septembrie):

Ziua 1 (joi, 22 august)

Sosirea studenţilor la Casa Călin din satul Vama. Tot în prima zi a ajuns la AW şi primul profesor-expert: cineastul olandez Jeroen Berkvens.

Jeroen Berkvens (foto sus) a absolvit Academia de Arte Frumoase în 1993, iar filmul său de absolvire, Let Me Have It All – un road movie documentar despre artistul american Sly Stone – a câştigat Premiul ARTE pentru „Cel mai bun film studenţesc european” şi a fost proiectat în mai multe ţări.

profesorul Jeroen Berkvens discuta cu o parte dintre studenti

Jeroen Berkvens este acum cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. A mai participat la Aristoteles Workshop la ediţiile din 2010 şi 2011.

Ziua 2 (vineri, 23 august)

Are loc prezentarea fiecărui participant în faţa grupului, ce anume a realizat fiecare până la acest workshop, precum şi ce-şi doreşte să facă. Iată mai jos câteva cuvinte ale participanţilor:

Cristi Iftime: „Îmi doresc ca în viitorul apropiat să realizez un film documentar. Aşa că m-am gândit să-mi apropii acest viitor încă de pe acum.”

Oamenii care trăiesc de unii singuri nu au pe cine să mintă. Realizarea unui documentar este un fel de trecere printr-un proces de autocunoaştere. Mă interesează poveştile oamenilor simpli.

Iulia Matei,
participant

Anca Păunescu: „Aici este ca şi cum ai arunca o privire într-o lume care se duce. În locurile astea oamenii nu sunt contaminaţi încă de consumerism. Generaţiile vechi încă au culoare, personalitate, nu sunt influenţate de trend-uri.”

Irina Turcan: „Este ca un fel de teamă… Am vrea să continuăm să trăim o viaţă autentică, însă nu mai avem în jurul nostru nici un petec de pământ curat. Şi din cauza asta nici nu mai ştim cum să-l preţuim.”

Studentii la curs

Expertul Jeroen Berkvens a făcut participanţilor o introducere în cinema, de la tehnici de bază necesare filmării, la modalități de prezentare a documentarului în fața unor potențiali finanțatori. La final, le-a dat o serie de exerciții pentru a se apropia de oameni și a-i face să se deschidă.

Ziua 3 (sâmbătă, 24 august)

Profesorul Jeoren Berkvens a vorbit despre instrumentele cinematografice și tehnici de bază în limbajul filmului, despre legile sale, diferenţa dintre a observa şi a înregistra, mijloacele prin care imaginea poate manipula percepția etc. Tips&tricks: cum citeşte mintea umană o imagine, un cadru etc.

Au fost vizionate fragmente din filmul „Manhattan” al lui Woody Allen şi s-a discutat despre mijloacele de care a uzat regizorul pentru a obţine diferite efecte.

Seara a avut loc deschiderea oficială, în curtea Casei Călin şi au fost stabilite cele patru echipe a câte trei studenţi, care vor realiza câte un film documentar.

Ziua 4 (duminică, 25 august)

Au fost vizionate fragmente din filme care reuşesc să descrie spiritul locului și al timpului.

La sfârşitul fiecărei zile, studenţii au plecat pe teren pentru a căuta (şi chiar a filma) subiecte care se vor concretiza la finele atelierului într-un film documentar de 30 de minute.

Foto credit: Aristoteles Workshop 2013

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.