VIDEO A intrat în producţie „Muntele magic“, cel mai recent film al Ancăi Damian, autoarea lui „Crulic“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-a-intrat-in-productie-muntele-magic-cel-mai-recent-film-al-ancai-damian-autoarea-lui-crulic/

Anca Damian – producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, „Crulic – drumul spre dincolo“ (2011) – a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, „Muntele magic“ / „The Magic Mountain“.

Un articol de Andrada Văsii|22 mai 2013

Anca Damian – producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, „Crulic – drumul spre dincolo“ (2011) – a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, „Muntele magic“ / „The Magic Mountain“.

Acesta este cel de-al doilea titlu din „Trilogia morţii (şi a vieţii)“, începută cu „Crulic“.

Realizat la fel ca şi „Crulic“, dintr-o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, „Muntele magic“ este povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care în anii ‘80 a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva trupelor sovietice. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor“, un „Don Quijote al secolului XX“, pentru că îşi propusese să lupte singur cu armata roşie.

Un film cu un subiect complex

Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, filmul „Muntele Magic“ va fi centrat pe relaţia destinului individual cu istoria şi a omului cu moartea.

Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc (4.800 m), unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Adam Jacek moare în 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit (4.465 m).

La realizarea acestui documentar, Anca Damian va folosi arhiva fotografică lăsată în urmă de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar şi filmări reale, în stilul filmelor mute, plus animaţie. Este un proiect ce vine cu o iconografie a cavalerilor, pornind de la Siegfried, şi cu elemente vizuale foarte puternice.

„Muntele magic“ / „The Magic Mountain“ este coprodus de Aparte Film (compania Ancăi Damian) împreună cu Arizona Films din Paris. Filmul va fi lansat în cinema în 2014.

Anca Damian şi „Crulic“ – noi festivaluri, noi premii

Între timp, Anca Damian s-a întors din Turcia, unde a fost invitată să ocupe postul de preşedinte al juriului la secţiunea de „Human Rights“ în cadrul „Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul“ (IKSV) desfăşurat în aprilie.

De asemenea, Anca Damian va fi parte a juriului Cartoon d’Or organizat de Cartoon Media la Bruxelles.

Filmul „Crulic – drumul spre dincolo“ / „Crulic – The Path to Beyond“ a participat în ultimii doi ani la peste 130 de festivaluri, din care a obţinut peste 25 de premii. Ultimele trei premii de anul acesta au fost: cel amintit mai sus, „Premiul publicului“ şi „Premiul televiziunii belgiene la ANIMA“ (Bruxelles) şi „Marele Premiu Monstra 2013“ la Festivalul de Film de la Monstra (Portugalia).

Un nou proiect

Aflat în stadiul de postproducţie, un alt proiect al Ancăi Damian, filmul „A Very Unsettled Summer“ / „O vară foarte instabilă“, cu Ana Ularu, Diana Cavallioti, Jamie Sives (Clash of the Titans, Get Him to the Greek, Triage, Wilbur Wants to Kill Himself) şi Kim Bodnia (Pusher) va avea premiera în România la sfârșitul acestui an. Filmul este o coproducție România – Cehia – Suedia – Marea Britanie.

Foto credit: captură video „Crulic“

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.