La 15 ani, Luminiţa Gheorghiu îşi dorea Oscarul
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-actrita-luminita-gheorghiu-m-am-gandit-pe-la-15-ani-ca-vreau-sa-iau-oscarul/

Luminiţa Gheorghiu, care joacă în lungmetrajul „Poziţia copilului“ de Călin Netzer, singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, vorbeşte despre ţintele din viaţa ei, într-un interviu acordat postului Digi 24.  Iată câteva declaraţii pe care le-a făcut Luminiţa Gheorghiu. Interviul va fi difuzat sâmbătă, de la ora 20.10, la „Conversaţii […]

Un articol de Andrada Văsii|14 februarie 2013

Luminiţa Gheorghiu, care joacă în lungmetrajul „Poziţia copilului“ de Călin Netzer, singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, vorbeşte despre ţintele din viaţa ei, într-un interviu acordat postului Digi 24. 

Iată câteva declaraţii pe care le-a făcut Luminiţa Gheorghiu. Interviul va fi difuzat sâmbătă, de la ora 20.10, la „Conversaţii esenţiale“.

„Este o competiţie foarte, foarte grea. E bine, e frumos, e onorabil dar totodată sunt emoţii mari. Sunt nişte nume foarte importante acolo, dacă mă gândesc numai la actriţe – Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Isabelle Huppert. Nu ştiu cum se gândesc ele la asta. Dar cred că şi pentru ele competiia e importantă. (…) Oricum, nu poţi să ştii niciodată juriul ce preferinţe are. (…) Juliette Binoche spre exemplu este deţinătoarea unui Oscar dar asta nu înseamnă că nu îşi doreşte şi premiul ăsta“.

„Premiile sunt bune întotdeauna. Eu am spus toată viaţa că trebuie să trăieşti pentru locul întâi, să trăieşti pentru nota 10 şi atunci poate iei un 9. Trăieşti pentru 9, poate iei un 8 şi aşa mai departe.”

Luminiţa Gheorghiu, actriţă

„Cred că cel mai mare premiu al meu este că un film ca Moromeţii va rămâne. Am avut norocul să joc în toată viaţa mea cu actori imenşi ca: Dem Rădulescu, Petrică Gheorghiu, Gina Patrichi, Ştefan Bănică sau Victor Rebengiuc. Iar cel mai important lucru pentru viaţa mea profesională este că am prins, cum se spune, Teatrul Bulandra. Ce nume erau atunci acolo – Toma Caragiu, Liviu Ciulei, Gina Patrichi, Rebengiuc… Doamne, Doamne! Cu greu visai pe atunci la Teatrul Bulandra. Toţi visam la asta.”

„Lectura te încarcă“

„Toată viaţa am fost conştiincioasă şi am muncit foarte mult. Dar de o vreme mi se pare mult mai complicat. De pe la 50 de ani mi s-a făcut frică. Parcă m-au năpădit emoţiile, teama că greşesc. Dar, una peste alta, cred că am avut foarte mult noroc în viaţa profesională. Pentru că eu nu m-am gândit niciodată că voi face film. Ei, sigur, m-am gândit pe la 15 ani că vreau să iau Oscarul. Mi-am făcut tot felul de scenarii pentru festivitatea de premiere, dar că voi face film vreodată, la asta nu m-am gândit.”

„La film nu e timp de repetiţii, ca la teatru. La «Moartea domnului Lăzărescu“, de exemplu, nu-mi aduc aminte să fi fost mai mult opt repetiţii. La «Poziţia copilului» am avut însă mai mult timp la dispoziţie, ceea ce mi-a dat o anumită linişte. Am putut să stăm de vorbă, să alegem, să culegem.”

„Nu îmi face plăcere să îmi amintesc că mi-am sâcâit mult copiii cu programul. Le-am făcut un program încărcat de viaţă: instrumente – pian, mandolină, chitară clasică, patru limbi străine, patinaj, înot… Ele nu mi-au reproşat niciodată, dar la vremea respectivă era greu. De ce ai luat 9? Nu a luat nimeni 10? Eu le pusesem să citească încă din clasa I toată bibliografia până în clasa a IV-a. Eram obsedată să citească. Este foarte important, lectura te încarcă.”

Luminiţa Gheorghiu poate fi văzută în spectacolul „Baba care ascultă Abba“, de la Teatrul Metropolis, în stagiunea 2013-2014.

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

04
/12
/16

Pe 7 decembrie, la Sala Radio, trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

03
/12
/16

Primăria Municipiului București prin ARCUB alături de Compania Passe-Partout Dan Puric vă invită în luna decembrie să vă bucurați împreună cu familia de „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, care se va juca la Sala Mare de la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90) în zilele de 20, 21 și 22 decembrie.

02
/12
/16

Pe 1 decembrie, când în București tocmai începuse defilarea de Ziua Națională, în Sala Mare a Teatrului Metropolis începea castingul prin care zece actori tineri urmau să fie selectați pentru a face parte din spectacolul care va marca în 2017 zece ani de la înființarea teatrului din strada Mihai Eminescu. Oricine ar fi fost de față ar fi avut impresia că asistă la spectacolul din spatele spectacolului. Și chiar așa era.

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.

02
/12
/16

Radu Iacoban, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi şi regizori tineri, revine în decembrie cu o un nou spectacol: “O intervenţie”, de Mike Bartlett, cu Ana Ularu şi Lucian Iftime în distribuţie. Spectacolul (nerecomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani) va putea fi văzut sâmbătă, 10 decembrie şi duminică, 11 decembrie, de la ora 19:30, la Teatrul Act.

02
/12
/16

După șase ediții de mare succes pe scenele din România și Europa, Turneul “Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) va fi prezentat în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, astăzi, 2 decembrie, de la ora 20:00, și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, pe 5 decembrie, de la ora 18:00.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

01
/12
/16

Începând din sec. al XVIII-lea, domnii fanarioţi au luat o serie de măsuri menite să transforme aglomaraţia de case ridicate cum da Dumnezeu, pe uliţe desfundate, fără nume şi ameninţate periodic de revărsările Dâmboviţei, într-un oraş mai bine rostuit.

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.