VIDEO A murit actriţa Violeta Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-actrita-violeta-popescu-decorata-cu-ordinul-pentru-merit-in-grad-de-cavaler-pentru-merite-in-activitatea-artistica-a-decedat/

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi anunţă cu regret şi adâncă tristeţe dispariţia Violetei Popescu, actriţă de un rafinament aparte, pentru care autenticul şi firescul scenic deveniseră blazon.

Un articol de Andrada Văsii|10 iunie 2013

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi anunţă cu regret şi adâncă tristeţe dispariţia Violetei Popescu, actriţă de un rafinament aparte pentru care autenticul şi firescul scenic deveniseră blazon.

Cu o carieră care a început la Iaşi în anul 1964, Violeta Popescu  a însemnat pentru toţi cei care au cunoscut-o – familie, colegi, prieteni, spectatori- un amestec fascinant de tumult şi linişte camuflat de acea feminitate specială şi misterioasă mereu căutată de regizori.

O viață pe scenă

Rolurile sale sunt demne să figureze în  antologia performanţelor  artei actoriceşti fie că s-au numit Casandra din „Troienele“, Zarecinaia din „Pescăruşul“, Adela  – din „Adela“ lui Garabet Ibrăileanu, Melibeea din „La Celestina“, Hermiona din „Poveste de iarnă“, Titania din „Visul unei nopţi de vară“, Veta din „O noapte furtunoasă“, Anna Petrovna în „Ivanov“, Martha din „Cui i-e frică de Virginia Woolf ?“, Doamna Helene Alving din „Strigoii“, de Henrik Ibsen, sau Cecilia Robson (Sissi)  din „Quartet“ de Ronald Harwood – ultimul spectacol în care a jucat fiind premiant UNITER.

O artistă decorată

În anul 1988, Violeta Popescu a fost desemnată cea mai bună actriţă a anului pentru rolurile Veta şi Ana Andreevna, în 2001 a primit premiul de onoare „Vârsta de aur“, acordat de Ministerul Culturii, în 2002 – „Ordinul pentru merit“ în grad de Cavaler pentru merite în activitatea artistică acordat de Preşedintele României şi a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional Iaşi.

Violeta Popescu  rămâne actriţa  pentru care  demnitatea  şi discreţia  au fost întotdeauna  semne categorice ale unei personalităţi înzestrate cu har şi inteligenţă. Va  trăi mereu în amintirea noastră prin zecile de vieţi pe care, generoasă, le-a dăruit scenei şi personajelor sale.

Corpul său neînsufleţit va fi depus în Foaierul Teatrului Naţional mâine, 11 iunie,  la ora 10.00.

Foto credit: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".