VIDEO ARTmania Festival 2013 prezintă zona smart – expoziţii, proiecţii, lansări de carte şi ateliere de creaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-artmania-festival-2013-prezinta-zona-smart-expozitii-proiectii-lansari-de-carte-si-ateliere-de-creatie/

Ediţia din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu are loc în perioada 5-11 august, având un program plin de dinamism, inovaţie şi nonconformism.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Ediția din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu are loc în perioada 5-11 august, având un program plin de dinamism, inovație și nonconformism. Susținătoare a culturii alternative, platforma ARTmania lansează anul acesta un spațiu conceptual menit să dinamizeze viața citadelei medievale, să încurajeze dialogul cultural și să promoveze valorile naționale într-un context internațional: ARTmania Smart Zone.

La cea de-a opta ediție a festivalului, pictura, fotografia, grafica și arta scrisului, vor fuziona cu ideea de performance și instalație, film și muzică, aducând mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente încărcate de cultură, care se vor desfășura în Piața Mică și locațiile partenere din imediata sa apropiere, sub umbrela ARTmania Smart Zone.

Cinsprezece trupe  și workshop-uri

Pe lângă concertele a cincisprezece trupe de referință din peisajul muzical mondial și autohton, ARTmania dă startul unui maraton de evenimente, care se vor desfășura în Sibiu, în spațiile dedicate festivalului: Piața Mare și Piața Mică, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal Astra și Galeria Habitus.

Pe perioada festivalului, Piața Mică va fi animată de expoziții de fotografie și pictură, workshop-uri, proiecții de filme și documentare, lansări de carte, dezbateri literare.

Un show inedit, aflat la limita dintre performance și instalație, „Obsession” deschide șirul manifestărilor artistice care vor activa inima fortăreței. Repunerea în scenă a spectacolului „Obsession” aduce în atenția publicului personaje devorate de angoase, măcinate de nocivitatea sentimentelor obsesive, prin trăiri dramatizate și printr-o coregrafie asemenea unui catarsis.

Împletind arta performance-ului cu efectele audio-vizuale, cu o coregrafie și o scenografie realizată de Iulian Gliță și Doru Zamfir și o muzică semnată de Alex Halka, show-ul își imprimă energia și efectul cinematic asupra spectatorilor.

Festivalul ARTmania găzduieşte vernisajul artistului plastic Roman Tolici. Parcurgând drumul de la abstract la figurativ și de la figurativ la abstract, seria de lucrări „7 zile, 7 nopți” prezentată de Roman Tolici în premieră, conturează frânturi de proiecții asupra lumii, vieții și morții.

Acuarela, ca mediul principal de exprimare, a fost abordată tehnic în moduri diferite de la o lucrare la alta – de la prospețimi vaporoase specifice, la acumulări severe, mai puțin obișnuite.

Propunerea pentru Oscar

Rămânând în același registru al premierelor, ARTmania și Parada Film aduc la Sibiu filmul „Poziția copilului“, regizat de Călin Peter Netzer. Noua producție românească vorbește despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalitații copiilor.

Combinând ideea de cultural și neconvențional, ARTmania și Curtea Veche Publishing invită amatorii de literatură și performance muzical la evenimentul de prezentare a cărţii lui Silviu Gherman „Hârtiile Masculului”, lansată în 2012. Cititorii îl vor putea cunoaşte pe Silviu, atât în postura de scriitor, cât şi ca musician, lansarea cărții fiind urmată de concertul trupei Mes Quins, un duo electro-pop-punk fondat de Silviu Gherman împreună cu Ovidiu Chihaia.

Pe perioada festivalului ARTmania, Galeria Habitus devine gazda unor proiecții obținute cu sprijinul unor instițutii culturale, festivaluri naționale de film și case de producție, parteneri și promoteri ai artei și schimbului intercultural.

Filme în exclusivitate

Înainte de cea de-a 2-a ediție a Festivalului Internațional de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, vor fi proiectate patru scurtmetraje fantastice care pendulează între absurd și macabru, în exclusivitate la ARTmania.

Programul de filme este pigmentat de „Political Dress”, un documentar social despre lupta pentru o exprimare liberă prin vestimentație și dorința de diferenţiere dintr-o unitate „cenuşie”. Filmul vorbește despre moda din Polonia, văzută adesea ca expresia împotrivirii faţă de sistemul totalitar în perioada realismului socialist și face parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia. Proiecția este realizată cu sprijinul Institutului Polonez.

Premieră cinematografică

Transilvania Film aduce la Festivalul ARTmania 2013, în premieră la Sibiu, cea mai nouă producție românească regizată de Florin Piersic Jr.: „Killing Time” (2012). În distribuție îi veți recunoaște pe Florin Piersic Jr, Cristian Ioan Gutău, Olimpia Melinte, Florin Zamfirescu.

Din portofoliul ARTmania nu putea lipsi „Rocker”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crişan, o producţie Mandragora distribuită de Transilvania Film.

Lungmetrajul vorbește despre dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său, Florin, care depășește limitele a ceea ce e social și moral acceptat. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi unește și mai mult pe cei doi este muzica rock.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: ARTmania Festival (Facebook)

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.