VIDEO Avangarda revizitată. Sesiunea a VI-a: Jean Vigo cu L’Atalante din 1938
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-avangarda-revizitata-sesiunea-a-vi-a-jean-vigo-cu-latalante-din-1938/

Miercuri, 24 aprilie şi duminică, 28 aprilie, de la 19.30 seara, Sala Eforie continuă difuzarea filmelor avangardei europene aflate în Arhiva Naţională de Filme a României.

Un articol de Andrada Văsii|17 aprilie 2013

Miercuri, 24 aprilie și duminică, 28 aprilie, de la 19.30 seara, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie Nr. 2, București), continuă difuzarea filmelor avangardei europene aflate în Arhiva Națională de Filme a României cu o peliculă semnată de Jean Vigo. 

A șasea sesiune din cadrul proiectului Avangarda revizitată…, la care sunteți invitați, este dedicată împlinirii a 79 de ani de la premiera filmului Atalanta / L’Atalante (Jean Vigo, 1934).

Fiul unui anarhist politic notoriu, Miguel Almereyda, mort în 1917 în detenție politică în circumstanțe ciudate, Jean Vigo va debuta în 1930 cu A propos de Nice, un eseu documentar experimental, filmat cu o cameră cumpărată la mâna a doua, însă abil manevrată de acesta și de Boris Kaufman, cel de-al treilea frate al lui Dziga Vertov (Denis Kaufman), în care scenele realiste, cu povești neconvenționale, contrazic la tot pasul imaginea impecabil încadrată, in compoziții picturale neverosimile.


De altfel, dimensiunea aceasta implicit documentară se va menține și pe parcursul celorlalte pelicule create de regizorul franco-hispanic (Taris, 1931; Zero de Conduite, 1933; L’Atalante, 1934), iar ficțiunea, acolo unde apare, este astfel cu atât mai penetrantă cu cât este mereu bruiată de impresia de realitate verosimilă, hic et nunc. Moștenirea avangardei cinematografice istorice transpare atât prin detalii instantanee absurde (puhoiul de pisici care ascultă muzică la patefon), cât mai ales prin maniera graduală de expunere a unei narațiuni altminteri fracturată și discontinuă.

Sesiunea a VI-a. Program: 24 si 28 aprilie, ora 19.30

Atalanta / L’Atalante

Franța, 1934, a/n, sonor, Ficțiune, 78m27s

R. Jean Vigo

Cu: Michel Simon, Dita Parlo, Jean Daste, Gilles Margaritis, Louis Lefebvre, Maurice Gilles, Raphael Diligent ș.a.

 

 

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.

09
/12
/16

Cineastul olandez Paul Verhoeven, regizorul unor producții precum "Robocop" (1987) sau "Basic Instinct" (1992), va fi președintele juriului celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin ( 9-19 februarie 2017). Verhoeven îi urmează în fruntea juriului Berlinalei actriței Meryl Streep.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

05
/12
/16

Cinefilii pot vedea, în această noapte, la FILMUL de ARTĂ, de pe TVR 2, excelenta animație Iluzionistul (L'ILLUSIONNISTE-Franţa, 2010), în regia lui Sylvain Chomet. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar, în 2011, pentru cel mai bun film de animaţie, fiind răsplătit în același an cu un Premiul Cesar.

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.