VIDEO Bruce Lee, omagiat la 40 ani de la decesul său printr-o expoziţie organizată la Hong Kong
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-bruce-lee-omagiat-la-40-ani-de-la-decesul-sau-printr-o-expozitie-organizata-la-hong-kong/

Actorul Bruce Lee este omagiat la Hong Kong, la 40 de ani de la decesul său, printr-o expoziţie care a fost vernisată sâmbătă la Heritage Museum şi care va fi deschisă vizitatorilor pentru o perioadă de cinci ani.

Un articol de Andrada Văsii|20 iulie 2013

Actorul Bruce Lee este omagiat la Hong Kong, la 40 de ani de la decesul său, printr-o expoziţie care a fost vernisată sâmbătă la Heritage Museum şi care va fi deschisă vizitatorilor pentru o perioadă de cinci ani, potrivit bbc.co.uk

Împlinirea a 40 de ani de la decesul lui Bruce Lee este marcată la Hong Kong prin deschiderea acestei expoziţii care va putea fi vizitată timp de cinci ani. Expoziţia de la Heritage Museum, la al cărei vernisaj a participat şi fiica actorului, Shannon Lee, celebrează realizările şi personalitatea „celui mai mare star al oraşului”.

Cred că motivul pentru care astăzi încă ne amintim de Bruce Lee – şi nu într-un mod nostalgic, ci într-un mod relevant -, ţine de profunzimea experienţei şi filosofiei sale şi de autenticitatea vieţii sale.

Shannon Lee,
fiica lui Bruce Lee

„Dacă ar fi jucat bine în câteva filme de acţiune, fără însă a avea această profunzime, nu cred că ar continua să fie la fel de relevant şi să inspire aşa cum încă o face”, a mai spus aceasta. Shannon Lee conduce Fundaţia „Bruce Lee”, care are sediul în Statele Unite ale Americii şi care a împrumutat sute de obiecte pentru expoziţia de la Heritage Museum.

Între cele 600 de piese care au fost expuse se numără celebrul costum galben pe care Bruce Lee l-a purtat în filmul „Jocul morţii/ Game of Death”, poezii scrise de acesta în limba engleză şi fotografii de familie.

Shannon Lee, care avea doar patru ani atunci când tatăl său a decedat ca urmare a unei reacţii alergice la un medicament, a declarat că amintirile sale despre Bruce Lee sunt vagi, notează Mediafax.

Ce îmi amintesc cel mai bine este sentimentul prezenţei lui. Îmi amintesc energia uluitoare, protectoare, puternică şi jucăuşă pe care o avea. Încă pot să simt toate aceste lucruri.

Shannon Lee,
fiica lui Bruce Lee

Pe de altă parte, cu toate că Bruce Lee continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru persoane din întreaga lume, actorul nu are un muzeu care să îl celebreze aşa cum se cuvine.

O casă muzeu

Proprietarul fostei reşedinţe din Hong Kong a lui Bruce Lee, Yu Panglin, şi-a arătat încă din 2008 disponibilitatea de a oferi această casă oficialităţilor pentru a o transforma într-un muzeu. Însă Yu Panglin şi oficialii din Hong Kong nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la termenii contractuali pentru înfiinţarea acestui muzeu. Astfel, Yu Panglin a anunţat că plănuieşte să vândă casa pentru o sumă de 23 de milioane de dolari.

Bruce Lee (27 noiembrie 1940 – 20 iulie 1973) este considerat unul dintre cei mai buni actori din filmele de arte marţiale şi a contribuit considerabil la popularizarea stilului kung fu. El a rămas extrem de popular în Hong Kong, unde a copilărit, înainte de a emigra în Statele Unite ale Americii.

Decedat la vârsta de 32 de ani, în iulie 1973, Bruce Lee a avut o carieră scurtă, dar prolifică. Bruce Lee s-a remarcat în serialul de televiziune „The Green Hornet” şi a devenit celebru după ce a jucat în lungmetrajul „Drumul dragonului” (1972), marcând o întreagă generaţie de cineaşti şi cinefili, precum Quentin Tarantino.

Foto credit: Cinemagia

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".