VIDEO Bruce Lee, omagiat la 40 ani de la decesul său printr-o expoziţie organizată la Hong Kong
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-bruce-lee-omagiat-la-40-ani-de-la-decesul-sau-printr-o-expozitie-organizata-la-hong-kong/

Actorul Bruce Lee este omagiat la Hong Kong, la 40 de ani de la decesul său, printr-o expoziţie care a fost vernisată sâmbătă la Heritage Museum şi care va fi deschisă vizitatorilor pentru o perioadă de cinci ani.

Un articol de Andrada Văsii|20 iulie 2013

Actorul Bruce Lee este omagiat la Hong Kong, la 40 de ani de la decesul său, printr-o expoziţie care a fost vernisată sâmbătă la Heritage Museum şi care va fi deschisă vizitatorilor pentru o perioadă de cinci ani, potrivit bbc.co.uk

Împlinirea a 40 de ani de la decesul lui Bruce Lee este marcată la Hong Kong prin deschiderea acestei expoziţii care va putea fi vizitată timp de cinci ani. Expoziţia de la Heritage Museum, la al cărei vernisaj a participat şi fiica actorului, Shannon Lee, celebrează realizările şi personalitatea „celui mai mare star al oraşului”.

Cred că motivul pentru care astăzi încă ne amintim de Bruce Lee – şi nu într-un mod nostalgic, ci într-un mod relevant -, ţine de profunzimea experienţei şi filosofiei sale şi de autenticitatea vieţii sale.

Shannon Lee,
fiica lui Bruce Lee

„Dacă ar fi jucat bine în câteva filme de acţiune, fără însă a avea această profunzime, nu cred că ar continua să fie la fel de relevant şi să inspire aşa cum încă o face”, a mai spus aceasta. Shannon Lee conduce Fundaţia „Bruce Lee”, care are sediul în Statele Unite ale Americii şi care a împrumutat sute de obiecte pentru expoziţia de la Heritage Museum.

Între cele 600 de piese care au fost expuse se numără celebrul costum galben pe care Bruce Lee l-a purtat în filmul „Jocul morţii/ Game of Death”, poezii scrise de acesta în limba engleză şi fotografii de familie.

Shannon Lee, care avea doar patru ani atunci când tatăl său a decedat ca urmare a unei reacţii alergice la un medicament, a declarat că amintirile sale despre Bruce Lee sunt vagi, notează Mediafax.

Ce îmi amintesc cel mai bine este sentimentul prezenţei lui. Îmi amintesc energia uluitoare, protectoare, puternică şi jucăuşă pe care o avea. Încă pot să simt toate aceste lucruri.

Shannon Lee,
fiica lui Bruce Lee

Pe de altă parte, cu toate că Bruce Lee continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru persoane din întreaga lume, actorul nu are un muzeu care să îl celebreze aşa cum se cuvine.

O casă muzeu

Proprietarul fostei reşedinţe din Hong Kong a lui Bruce Lee, Yu Panglin, şi-a arătat încă din 2008 disponibilitatea de a oferi această casă oficialităţilor pentru a o transforma într-un muzeu. Însă Yu Panglin şi oficialii din Hong Kong nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la termenii contractuali pentru înfiinţarea acestui muzeu. Astfel, Yu Panglin a anunţat că plănuieşte să vândă casa pentru o sumă de 23 de milioane de dolari.

Bruce Lee (27 noiembrie 1940 – 20 iulie 1973) este considerat unul dintre cei mai buni actori din filmele de arte marţiale şi a contribuit considerabil la popularizarea stilului kung fu. El a rămas extrem de popular în Hong Kong, unde a copilărit, înainte de a emigra în Statele Unite ale Americii.

Decedat la vârsta de 32 de ani, în iulie 1973, Bruce Lee a avut o carieră scurtă, dar prolifică. Bruce Lee s-a remarcat în serialul de televiziune „The Green Hornet” şi a devenit celebru după ce a jucat în lungmetrajul „Drumul dragonului” (1972), marcând o întreagă generaţie de cineaşti şi cinefili, precum Quentin Tarantino.

Foto credit: Cinemagia

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.