VIDEO „Ca o umbră de nor“, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ca-o-umbra-de-nor-de-radu-jude-a-primit-premiul-pentru-cel-mai-bun-scurtmetraj-la-sarajevo/

,,Ca o umbră de nor”, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat între 16 şi 24 august, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

„Ca o umbră de nor“, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat între 16 şi 24 august, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Scurtmetrajul „Ca o umbră de nor”, de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte, pe lângă Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu.

Citiți și VIDEO Cum l-a descoperit Radu Jude pe actorul Alexandru Dabija

„Ca o umbră de nor“ a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta. Anul trecut, tot la Festivalul de Film de la Sarajevo, regizorul Radu Jude a primit marele premiu, Inima Oraşului Sarajevo, pentru lungmetrajul său „Toată lumea din familia noastră”.

Scurtmetrajul lui Jude nu a fost singurul titlu românesc premiat anul acesta la Sarajevo. Mai multe proiecte cinematografice româneşti au primit distincţii şi subvenţii din partea industriei. Astfel, regizorul Bogdan Mirică a primit, pentru proiectul „Dogs”, premiul Arte International Relations CineLink, în timp ce regizorul Adrian Sitaru a primit, pentru proiectul „Fixer”, după un scenariu de Claudia şi Adrian Silişteanu, premiul CNC CineLink.

Jurați români

La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, actriţa Mirela Oprişor şi regizorul Paul Negoescu au făcut parte din juriile de lungmetraj, respectiv scurtmetraj.

Marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo a revenit anul acesta peliculei „In Bloom”, de Nana Ekvtimishvili şi Simon Groß (Georgia), în timp ce premiul special al juriului a fost acordat lungmetrajului „A Stranger”, de Bobo Jelčić (Croaţia, Bosnia şi Herţegovina).

Premiul pentu cea mai bună actriţă a fost acordat ex-aequo interpretelor Lika Babluani şi Mariam Bokeria, din filmul „In Bloom”, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Bogdan Diklić, pentru interpretarea din lungmetrajul „A Stranger”, notează Mediafax.

La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo i s-a adus un omagiu regizorului Cristi Puiu, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment.

Foto credit: Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.