VIDEO „Cânt cu dragoste!“: legendarul pianist Murray Perahia susține un recital extraordinar în cadrul Festivalului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cant-cu-dragoste-legendarul-pianist-murray-perahia-sustine-un-recital-extraordinar-in-cadrul-festivalului-enescu/

Pianistul Murray Perahia va susţine un recital extraordinar în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu”, pe 28 septmebrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român.

Un articol de Andrada Văsii|29 august 2013

Pianistul Murray Perahia va susține un recital extraordinar în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, pe 28 septmebrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român.

Festivalul ,,George Enescu” aduce publicului unul dintre cei mai apreciați pianiști ai vremurilor noastre: americanul Murray Perahia, distins cu două Premii Grammy, a cărui carieră pe marile scene ale lumii se întinde pe mai bine de 35 de ani.

Din program fac parte lucrări ale compozitorilor Johann Sebastian Bach – Suita franceză nr. 4 în Mi bemol Major BWV 815 –, Ludwig Van Beethoven – Sonata nr. 23 în Fa Minor Op. 57 ,,Appassionata” –, Robert Schumann – Faschingsschwank aus Wien Pp. 26 – și Frédéric Chopin – Impromptu Nr. 2 în Fa diez Major Op. 36 și  Scherzo nr. 2 în Si bemol Major Op. 31.

Un talent recunoscut de Horowitz însuşi, pianistul american declara: „Cânt cu dragoste. Numai aşa oamenii se pot îndrăgosti, la rândul lor, de muzica clasică“. Anul trecut, prestigioasa casă de discuri Sony Classical a marcat cei 40 de ani de colaborare cu Perahia editând un set de 72 de CD-uri şi DVD-uri cu interpretările lui. Cea mai recentă înregistrare a sa, „Variaţiuni şi Fugă după o temă de Händel“, de Johannes Brahms este considerată una dintre cele mai bune interpretări disponibile.

Destinul lui Murray Perahia, în vârstă de 66 de ani, este marcat de muzică. A fost la un pas să-şi încheie cariera de pianist concertist din cauza unei inflamaţii la un deget. S-a recuperat ascultând şi repetând, în gând, Bach.

În acea perioadă grea, am hotărât că trebuie să-mi umplu zilele cu muzică. Nu exista altă cale: asta e viaţa mea; e pusă în slujba muzicii. Aveam nevoie de muzică. Stăteam pe un scaun în cameră şi ascultam Bach, citeam partituri. Bach mi-a dăruit confortul de care aveam nevoie.

Murray Perahia,

pianist

Recitalul de la București al pianistului Murray Perahia se va desfășura cu casa închisă.

Regal muzical cu Cristian Mandeal 

În aceeași seară, de la ora 19.30 pe scena Sălii Mari a Palatului este programat un alt eveniment de excepție, concertul susținut de Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta maestrului român Cristian Mandeal care va marca încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului. În prima parte a programului va fi interpretată o lucrare rară a compozitorului  George Enescu: Capriccio pentru vioară și orchestră (orchestraţie de Cornel Ţăranu după schiţele compozitorului), solist fiind Dimitry Sitkovetsky (vioară).

În a doua parte a concertului, Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Dan Mihai Goia și Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu se vor alătura prestigioasei orchestre britanice pentru a interpreta Simfonia Nr.3 de Gustav Mahler. Solistă va fi mezzo-soprană Jennifer Johnston.

Dimineața, de la ora 12.00 are loc un alt recital special: pe scena Ateneului Român va urca unul dintre cele mai cunoscue ansambluri de muzică de cameră britanice, The Schubert Ensemble. Fani declarați ai lui George Enescu, britanicii au sărbătorit 30 de ani de la înființare interpretând lucrări ale compozitorului român pe scena londoneză. Recitalul de la București include și lucrarea Cvartetul cu Pian Nr. 1 în Re Major Op. 16, compusă de George Enescu în anul 1909.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului.

Foto credit: Festivalului Internațional ,,George Enescu”, Wikipedia

18
/04
/17

JazzTM 2017 continuă seria premierelor pentru România cu Monty Alexander Harlem Kingston Express. Excepționala colaborare aduce pe scena din Piața Victoriei un sunet unic, aflat la confluența a două genuri muzicale sacre: jazz-ul din Harlem, New York, o lume definită de ritm și improvizație, și reggae-ul din Kingston, Jamaica, cu ritmul său de neconfundat și linii de bas intense.

14
/04
/17

În prima zi de Paşti, românii întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. În a doua zi, intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat. Telespectatorii TVR vor avea parte de surprize și emoții de sărbători, începând cu Vinerea Mare, până luni, 17 aprilie a doua zi de Paște, anunță cei de la TVR.

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

12
/04
/17

Cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei europene de spectacol, oameni de afaceri, directorii celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole cu mari trupe, de la Rolling Stones la Robbie Williams, specialişti internaţionali în securitate, avocaţi şi experţi în complicatul sistem internaţional de taxe sunt aşteptaţi la lansarea proiectului “Sibiu – Festival City”, un program derulat în perioada 27-29 iulie, iniţiat de ARTmania.

07
/04
/17

Miercuri, 12 aprilie 2017, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio propune un rafinat dialog muzical între Vivaldi și Piazzolla, sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri, cu participarea violoniștilor Gabriel și Simina Croitoru. În partea a doua a programului, orchestra va interpreta Simfonia nr. 1 în re major de C. P. E. Bach.

06
/04
/17

Primul concert al ediției a V-a SoNoRo Conac va avea loc pe 7 aprilie, la Palatul Marincu, Muzeul de Artă Calafat, județul Dolj, iar duminică, 9 aprilie, cel de-al doilea, la Palatul Brâncovenesc, de la Potlogi. Programul muzical va cuprinde lucrări de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven, si Sir Edward Elgar.

06
/04
/17

Vineri, 7 aprilie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Julien Salemkour, alături de Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, de soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Aura Twarowska, tenorul Cosmin Ifrim și de basul Marius Boloș, vor oferi bucuria unui adevărat spetacol orchestral și coral, în Messa da Requiem de Verdi.

04
/04
/17

Violonista Cristina Anghelescu și pianistul Daniel Goiți propun un recital romantic la Sala Radio, miercuri, 5 aprilie 2017, ora 19.00. Pe afișul recitalului se vor afla Sonata nr. 1 în la minor, op. 105 și piesa Fantasiestücke, op. 73, de R. Schumann, Romanța, op. 28 de G. Fauré și Sonata nr. 3 în do minor, op. 45, de E. Grieg.

03
/04
/17

După luni de incertitudine și controverse, Bob Dylan a primit în cele din urmă, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură, în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu academicieni suedezi. Dylan este primul cântăreț care se alătură panteonului de personalități glorificate de Academia suedeză din 1901.

01
/04
/17

Autismul e tratat de statul român la fel ca orice altă problemă reală – cu superficialitate. Nu sunt bani pentru multe, dar mai ales pentru așa ceva. Și nu sunt nici oameni, profesori, pedagogi, terapeuți, specialiști pregătiți să ajute copiii care se nasc cu autism sau care dezvoltă acest sindrom mai târziu să se integreze în societate și chiar să le fie mai bine.

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.