VIDEO Comedii scurte, la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-comedii-scurte-la-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara/

Unele dintre cele mai bune scurtmetraje comice balcanice vor fi prezentate la ediţia de anul acesta a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care se desfăşoară între 26 august şi 1 septembrie, în localitatea Cetate din judeţul Dolj.

Un articol de Corina Vladov|19 august 2013

Unele dintre cele mai bune scurtmetraje comice balcanice vor fi prezentate la ediţia de anul acesta a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care se desfăşoară între 26 august şi 1 septembrie, în localitatea Cetate din judeţul Dolj.

„Vom prezenta cele mai bune scurtmetraje recente de la noi, dar şi câteva scurtmetraje comice care au obţinut multe premii, însă sunt încă necunoscute în România”, spune Marian Ţuţui, directorul artistic a evenimentului.

Printre acestea se numără „Patria mea/ Moja domovina” (1997, Iugoslavia, foto sus) şi „Moartea neaşteptată şi timpurie a colonelului K.K./ Iznenadna i prerana smrt pukovnika K.K” (1987, Iugoslavia, premiul juriului la Cannes), ambele regizate de Miloš Radović. „Comediile scurte ale lui Miloš Radović credem că vor ilustra perfect ideea de comedie neagră”, mai spune Marian Ţuţui.

Pe lângă aceste filme vor putea fi vizionate scurtmetraje de alte genuri, precum „Tăcut/ Sessiz-be deng” (Turcia, regia L. Rezan Yesilbas, Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes în 2012), „Eu sunt deja tot ceea ce mi-am dorit să am/ Ja vec sesam sve ono zelim da imam” (2010, Serbia, regia Dane Lomljen, premiul al treilea la secţiunea Cinéfondation la Cannes), „În acvariu” (2013, regia Tudor Cristian Jurgiu, premiul al III-lea la secţiunea Cinefondation, Cannes, 2013) şi „Maci cu bolero” (2012, regia Gabriel Boholţ, premiul pentru cel mai bun film mut la International Student Film Festival Hollywood).

Programul de animaţie include un film nominalizat la Oscar, „Oktapodi” (2007, Franţa, regia Julien Bocabeille, François- Xavier Chanioux, Olivier Delabarre, Thierry Marchand, Quentin Marmier şi Emud Mokhberi), filme premiate la Cannes – precum „Insula lătrăturilor/ Chienne d’histoire” (2010, Franţa/Turcia, regia Serge Avedikian, Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj), „Căsătoria/ Jenitba” (1985, Bulgaria, regia Slav Bakalov şi Rumen Petkov, Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj) – şi la Festivalul de la Berlin, ca „Berlin- Rabbitland” (2013, Serbia, regia Ana Nedeljkovic şi Nikola Majdak, premiul Ursul de Cristal pentru scurtmetraj), dar şi alte desene animate valoroase, precum „Masca celebrităţii/ Maska e fames” (2011, Albania, regia Genc Buxheli) şi „Cei trei prostănaci/ Trimata glupaţi” (1970, Bulgaria, regia Donio Donev).

Simpozion despre comedia balcanică

La cea de-a patra ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară vor fi prezentate filmele unor importanţi regizori din Serbia, Grecia, Albania, Bulgaria, Turcia, Croaţia, Slovenia, Macedonia şi Kosovo, care provoacă râsul spectatorilor prin cele mai diferite forme de umor: moştenirea lui Nastratin Hogea şi Păcală (Petăr cel Isteţ la bulgari şi macedoneni), dusă la absurd, ironie delicată şi autoironie lucidă, satira socială detaşată sau virată în culori întunecate.

Selecţia filmelor a fost realizată şi în acest an de Marian Ţuţui, specialist în cinematografia balcanică, autorul mai multor cărţi despre Balcani. Evenimentul este organizat de Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu”, susţinut de Viasat România.

Din 2012, odată cu festivalul filmului şi gastronomiei balcanice, Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu” organizează şi un simpozion internaţional dedicat filmului balcanic, un fenomen transnaţional despre care specialiştii discută încă din anii ’80 – perioada marilor succese internaţionale ale unor cineaşti precum Emir Kusturica şi Theo Anghelopoulos. Anul acesta, simpozionul va fi dedicat, de asemenea, comediei balcanice şi va avea oaspeţi din Grecia, Serbia, Bulgaria, Croaţia, Marea Britanie şi Albania.

Din programul festivalului nu vor lipsi concertele, spectacolele culinare, expoziţiile şi invitaţii de seamă. Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară are loc în fiecare an, la sfârşitul lunii august, în localitatea Cetate din judeţul Dolj. Divan Film Festival este prezentat de TV 1000, finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi susţinut de Institutul Cultural Român.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.