VIDEO „Copiii lui Hitler” și „Odessa”, în programul special ,,Insuportabila Memorie” din cadrul Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-copiii-lui-hitler-si-odessa-in-programul-special-insuportabila-memorie-din-cadrul-cinepolitica/

Filmele incluse programul ,, Insuportabila Memorie” sunt drame puternice, documentare şi scurtmetraje cu tematică politică; acestea vor fi proiectate sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|26 martie 2013

Ediția de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) se întoarce la momentele delicate sau tragice din istorie și vorbește despre vină, trădare și consecințele crimelor, într-un program special numit Insuportabila Memorie.

Filmele incluse în acest program, drame puternice, documentare și scurtmetraje cu tematică politică, vor fi proiectate sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu.

Programul special va debuta cu „Examenul / „A vizsga”, în regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, după revoluţia eşuată din 1956, pentru a-şi demonstra loialitatea faţă de cauza comunistă, au fost nevoiţi să se spioneze şi denunţe între ei. Filmul – realizat „în stilul lui «Tinker Tailor Soldier Spy», dovedind că estetica paranoid chic e populară”, potrivit „Screen International” – a avut premiera la Karlovy Vary și a câștigat trofeul Gold Hugo la Festivalul Internațional de Film de la Chicago, în competiția New Directors.

„Copiii lui Hitler” / „Hitler’s Children”, o co-producție Israel-Germania în regia lui Chanoch Ze’evi, este un documentar pătrunzător despre descendenţii celor mai importanţi oficiali ai regimului nazist, cei cu nume ca Goering, Himmler, Hoess. Cum se raportează copiii la părinții lor atunci când sunt conștienți de crimele monstruoase pe care aceștia le-au comis? Cum poartă această povară pe umerii lor și în ce fel au plătit pentru culpele acestora? Sunt câteva dintre întrebările pe care le ridică regizorul Chanoch Ze’evi, fiul unor supraviețuitori ai Holocaustului.


Despre un episod tragic din istorie pe care generațiile de după cel de-al doilea război mondial au refuzat să și-l asume vorbește Odessa, noul documentar realizat de Florin Iepan. Este un film provocator la adresa întregii societăţi, care porneşte de la probabil cel mai întunecat moment din istoria românească modernă – uciderea a peste 20.000 de evrei de către Armata Română, la Odessa, în 1941 – pentru a trage concluzii nu tocmai confortabile despre psihicul naţional.

Un alt treilea documentar din programul special Insuportabila Memorie este „Evrei de vânzare”, de Radu Gabrea, care explorează un episod din faimosul comerţ cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel. Potrivit datelor prezentate în film, între 1947 și 1989, 90% dintre evreii români au părăsit definitiv România, cei mai mulți dintre ei pentru a deveni cetăţeni ai statului israelian.

Pe scurt, despre politică, o mini-secțiune din cadrul programului special, adună şase dintre cele mai importante filme scurte cu tematică politică apărute în ultimii ani. Selecţia a fost realizată de Massimilliano Nardulli, director artistic al Brest European Short Film Festival și membru al juriului Cinepolitica.

•          „Two and Two” – Marea Britanie / r. BabakAnvari 6’53

•          „Fireworks” – Franța, Italia / r. GiacomoAbbruzzese 21’

•          „Killing the Chickens to Scare the Monkeys” – Suedia, Thailanda / r. Jens Assur 23’

•          „Le Feu, le sang, les étoiles” – Franța / r. Caroline Deruas 15’

•          „Dieci cadute” – Italia / r. Nicola Console 17’56

•          „Treinta Años” – Chile, Franța / r. Nicolas Lasnibat 20’

 

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.