VIDEO Documentare incitante şi un program inedit la Docuart Fest 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentare-incitante-si-un-program-inedit-la-docuart-fest-2013/

Aproximativ 30 de documentare au fost selectate pentru ediţia a II-a a festivalului de film documentar Bucureşti Docuart Fest 2013.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Aproximativ 30 de documentare au fost selectate pentru ediția a II-a a festivalului de film documentar București Docuart Fest 2013. Festivalul va avea două secțiuni competiționale – o secțiune adresată studenților, iar cealaltă destinată realizatorilor de film documentar.

Zamfira Năstăsache – asistent universitar și criticii de film Florin Barbu și Mihai Fulger sunt membrii juriului care au realizat preselecția filmelor, misiune deloc ușoară, având în vedere numărul impresionant de producții înscrise în competiție.

În secțiunea de film studențesc, publicului îi este adusă aproape o serie de documentare premiate în festivaluri cu renume internațional, realizate de tineri implicați în proiecte artistice de anvergură. La secțiunea documentarelor consacrate, printre filmele care vor stârni interesul cinefililor se regăsesc „Păcătoasa Teodora” (foto sus) – în regia Ancăi Hirte, „Exploratorul” – semnat de Titus Muntean și Xantus Gabor – și „Stremt ’89” – regizat de Dragos Dulea și Anda Puşcaş.

Există proiecții de film documentar și în afara competiției, pe toată perioada festivalului. „Gone Wild” (regia Dan Curean), „Aici… adică Acolo” (regia Laura Capatana Juller), „Vorbitor” (regia Radu Muntean) și „Turn off the lights” (regia Ivana Mladenović) sunt documentarele care vor fi proiectate în cele patru seri de festival, urmate de sesiuni de Q&A cu membrii echipei.

Ediția anului curent întâmpină atât publicul cât și participanții cu un program divers și cu o încărcătură specială.

docuart

De asemenea, în cele patru zile ale festivalului se vor desfășura o serie de master class-uri și mese rotunde, cu diverse teme din industria cinematografică, precum estetica în filmul documentar, producția filmului documentar, filmul documentar de investigație, importanța documentarului istoric în timp.

Info:

Programul va fi disponibil în curând pe platforma http://docuart.ro

Cea de-a doua ediție a Docuart Fest 2013 va avea loc între 26-29 septembrie la Cinemateca Română, sala Eforie și este finanțat de Administrația Fondului Național Cultural.

Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în noiembrie 2012 la Clubul Țăranului Român.

Foto credit: Cinemagia

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).