VIDEO Documentarul „The Gatekeepers”, nominalizat la Oscar, va fi prezent în competiția Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentarul-the-gatekeepers-nominalizat-la-oscar-va-fi-prezent-in-competitia-cinepolitica/

Competiţia Festivalului Internaţional de Film ,,Cinepolitica” va prezenta în perioada 2-7 aprilie încă patru titluri proiectate în premieră în România, printre care şi ,,The Gatekeepers”, nominalizat la Oscar.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Competiția Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) e întregită, anul acesta, de alte patru titluri proiectate în premieră în România, filme cu tematică politică premiate în festivaluri sau luate în considerare la Oscar.

Unul dintre highlight-urile ediției este „The Gatekeepers”/ „Cerberii”, în regia lui Dror Moreh, nominalizat anul acesta la Oscar, la Cel mai bun documentar. Pentru prima dată, printr-o serie de mărturisiri fără precedent și imagini de arhivă inedite, sunt dezvăluite secretele ascunse ale Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului. „Îți vine cu greu să crezi ce vezi și auzi: șase foști șefi ai Shin Bet, agenția secretă internă a Israelului, dând din casă detalii despre operațiuni secrete, instruirea informatorilor, tehnici de interogare, țintele asasinatelor, succese și eșecuri și pericolele pe care le-a generat extrema dreaptă israeliană”, scrie „The Hollywood Reporter”.

Un alt film de neratat din programul Cinepolitica este „Lore”, de Cate Shortland, propunerea Australiei la Oscar și câștigătorul Premiului Publicului la Festivalul de la Locarno. Conduși de Lore (Saskia Rosendahl), o adolescentă de 14 ani, cinci copii călătoresc printr-o țară devastată, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Sunt fiii și fiicele unor ofițeri naziști, rămași fără sprijin după moartea lor și nevoiți să-și pună încrederea tocmai în cei pe care știau că ar trebui să-i urască. Încet-încet, ei încep să pună sub semnul întrebării tot ceea ce îi învățaseră părinții, într-o dramă superbă, excelent primită de criticii și spectatorii din toată lumea.

Despre război și responsabilitate vorbește și thriller-ul „Redemption Street” / „Ustanička ulica”/ „Calea izbăvirii”, în regia lui Miroslav Terzić. Un procuror sârb pornește o investigație despre o formațiune paramilitară care acționa în Croația, Bosnia și Kosovo și care a dispărut fără urmă. Demersul lui se transformă pe parcurs într-o confruntare personală, descoperirea pe care o face la un moment dat îi va schimba viața. În distribuție figurează doi mari actori: Rade Serbedzij, cunoscut și din multe producții hollywoodiene, și Uliks Fehmiu, premiat la Festivalul de la Sarajevo pentru rolul din film.

În cel de-al optulea film din competiția Cinepolitica, „Rock the Casbah”, de Yariv Horowitz, acțiunea se mută în Teritoriile Ocupate, în 1989, când niște tineri soldați încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară. Când unul dintre soldați este ucis, soarta a patru camarazi israelieni și a unei familii palestiniene este pecetluită. O dramă intensă, recompensată cu Premiul International Confederation of Art Cinemas la Festivalul de la Berlin.

Detalii despre celelalte patru titluri din competiția Cinepolitica, aici.

Juriul Cinepolitica este format din Artan Minarolli, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film și director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selecționer, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintilă Mihăilescu, antropolog și profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic și electoral la SNSPA, membru al Asociației Internaționale a Consultanților Politici, și academicianul Răzvan Theodorescu.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.