VIDEO Filme de Adrian Silişteanu şi Gheorghe Preda, la Festivalul „Anonimul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filme-de-adrian-silisteanu-si-gheorghe-preda-la-festivalul-anonimul/

„Şanţul” de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film „Anonimul’’.

Un articol de Andrada Văsii|25 iulie 2013

„Şanţul” de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film „Anonimul’’.

Festivalul se va desfăşura între 9 şi 18 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Acestora li se alătură producţiile româneşti „Pastila fericirii” de Cecilia Felmeri, „Bad Penny” de Andrei Creţulescu, „Waste” de Anton Groves, „Prietenie, baratsag” de Rusu Ionuţ, „Tuns, ras şi frezat” de Bogdan Mureşanu, „Claudiu şi crapii” de Andrei Tănase şi „La mulţi ani!” de Armine Vosganian.

La a zecea ediţie aniversară a Festivalului Anonimul, selecţionerul Irina Margareta Nistor a selectat, din peste 400 de înscrieri, 40 scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţie. Filmelor româneşti din selecţia de scurtmetraj ficţiune li se alătură producţii din Italia, Marea Britanie, Ucraina, Franţa şi Germania.

La categoria scurtmetraj de animaţie figurează şi două filme româneşti: „Uşor poate oricine” de Paul Mureşan şi „2 (Doi)” de Ilinca Šeda. Restul de 18 filme de animaţie provin din ţări precum Franţa, Serbia, Iran, Spania şi Luxemburg.

Primele trei filme din selecţia de lugmetraj a festivalului, realizată de Ludmila Cvikova, sunt „The Major” de Yuri Bykov (Rusia), „My Dog Killer” de Mira Fornay (Slovacia – Cehia) şi „Tall as the Baobab tree” de Jeremy Teicher (Senegal – SUA).

Un deceniu de pregătiri

Lungmetrajul „The Grandmaster”, de Wong Kar-wai, va fi proiectat în deschiderea ediţiei a X-a a Festivalului de Film Anonimul. Wong Kar-wai lucrează pentru acest film din nou cu Tony Leung – recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, în 2000, pentru rolul său din „In the Mood for Love” – şi cu Ziyi Zhang – nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul său din „Memoirs of a Geisha” şi de trei ori nominalizată la premiile BAFTA.

Compozitorul temei principale din „In the Mood for Love”, devenită atât de cunoscută, Shigeru Umebayashi, semnează şi o parte din coloana sonoră a acestui film. „The Grandmaster” a necesitat aproape un deceniu de pregătiri şi trei ani efectivi de producţie.

Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Berlin 2013, „The Grandmaster” este prezentat în avanpremieră la „Anonimul’’, prin Independenţa Film. Filmul va avea premiera în cinematografele din România în data de 13 septembrie.

Info:

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române – coproducător.

Foto credit: Cinemagia

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.