VIDEO Filme de Adrian Silişteanu şi Gheorghe Preda, la Festivalul „Anonimul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filme-de-adrian-silisteanu-si-gheorghe-preda-la-festivalul-anonimul/

„Şanţul” de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film „Anonimul’’.

Un articol de Andrada Văsii|25 iulie 2013

„Şanţul” de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film „Anonimul’’.

Festivalul se va desfăşura între 9 şi 18 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Acestora li se alătură producţiile româneşti „Pastila fericirii” de Cecilia Felmeri, „Bad Penny” de Andrei Creţulescu, „Waste” de Anton Groves, „Prietenie, baratsag” de Rusu Ionuţ, „Tuns, ras şi frezat” de Bogdan Mureşanu, „Claudiu şi crapii” de Andrei Tănase şi „La mulţi ani!” de Armine Vosganian.

La a zecea ediţie aniversară a Festivalului Anonimul, selecţionerul Irina Margareta Nistor a selectat, din peste 400 de înscrieri, 40 scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţie. Filmelor româneşti din selecţia de scurtmetraj ficţiune li se alătură producţii din Italia, Marea Britanie, Ucraina, Franţa şi Germania.

La categoria scurtmetraj de animaţie figurează şi două filme româneşti: „Uşor poate oricine” de Paul Mureşan şi „2 (Doi)” de Ilinca Šeda. Restul de 18 filme de animaţie provin din ţări precum Franţa, Serbia, Iran, Spania şi Luxemburg.

Primele trei filme din selecţia de lugmetraj a festivalului, realizată de Ludmila Cvikova, sunt „The Major” de Yuri Bykov (Rusia), „My Dog Killer” de Mira Fornay (Slovacia – Cehia) şi „Tall as the Baobab tree” de Jeremy Teicher (Senegal – SUA).

Un deceniu de pregătiri

Lungmetrajul „The Grandmaster”, de Wong Kar-wai, va fi proiectat în deschiderea ediţiei a X-a a Festivalului de Film Anonimul. Wong Kar-wai lucrează pentru acest film din nou cu Tony Leung – recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, în 2000, pentru rolul său din „In the Mood for Love” – şi cu Ziyi Zhang – nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul său din „Memoirs of a Geisha” şi de trei ori nominalizată la premiile BAFTA.

Compozitorul temei principale din „In the Mood for Love”, devenită atât de cunoscută, Shigeru Umebayashi, semnează şi o parte din coloana sonoră a acestui film. „The Grandmaster” a necesitat aproape un deceniu de pregătiri şi trei ani efectivi de producţie.

Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Berlin 2013, „The Grandmaster” este prezentat în avanpremieră la „Anonimul’’, prin Independenţa Film. Filmul va avea premiera în cinematografele din România în data de 13 septembrie.

Info:

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române – coproducător.

Foto credit: Cinemagia

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.