VIDEO Filme de Adrian Silişteanu şi Gheorghe Preda, la Festivalul „Anonimul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filme-de-adrian-silisteanu-si-gheorghe-preda-la-festivalul-anonimul/

„Şanţul” de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film „Anonimul’’.

Un articol de Andrada Văsii|25 iulie 2013

„Şanţul” de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film „Anonimul’’.

Festivalul se va desfăşura între 9 şi 18 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Acestora li se alătură producţiile româneşti „Pastila fericirii” de Cecilia Felmeri, „Bad Penny” de Andrei Creţulescu, „Waste” de Anton Groves, „Prietenie, baratsag” de Rusu Ionuţ, „Tuns, ras şi frezat” de Bogdan Mureşanu, „Claudiu şi crapii” de Andrei Tănase şi „La mulţi ani!” de Armine Vosganian.

La a zecea ediţie aniversară a Festivalului Anonimul, selecţionerul Irina Margareta Nistor a selectat, din peste 400 de înscrieri, 40 scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţie. Filmelor româneşti din selecţia de scurtmetraj ficţiune li se alătură producţii din Italia, Marea Britanie, Ucraina, Franţa şi Germania.

La categoria scurtmetraj de animaţie figurează şi două filme româneşti: „Uşor poate oricine” de Paul Mureşan şi „2 (Doi)” de Ilinca Šeda. Restul de 18 filme de animaţie provin din ţări precum Franţa, Serbia, Iran, Spania şi Luxemburg.

Primele trei filme din selecţia de lugmetraj a festivalului, realizată de Ludmila Cvikova, sunt „The Major” de Yuri Bykov (Rusia), „My Dog Killer” de Mira Fornay (Slovacia – Cehia) şi „Tall as the Baobab tree” de Jeremy Teicher (Senegal – SUA).

Un deceniu de pregătiri

Lungmetrajul „The Grandmaster”, de Wong Kar-wai, va fi proiectat în deschiderea ediţiei a X-a a Festivalului de Film Anonimul. Wong Kar-wai lucrează pentru acest film din nou cu Tony Leung – recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, în 2000, pentru rolul său din „In the Mood for Love” – şi cu Ziyi Zhang – nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul său din „Memoirs of a Geisha” şi de trei ori nominalizată la premiile BAFTA.

Compozitorul temei principale din „In the Mood for Love”, devenită atât de cunoscută, Shigeru Umebayashi, semnează şi o parte din coloana sonoră a acestui film. „The Grandmaster” a necesitat aproape un deceniu de pregătiri şi trei ani efectivi de producţie.

Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Berlin 2013, „The Grandmaster” este prezentat în avanpremieră la „Anonimul’’, prin Independenţa Film. Filmul va avea premiera în cinematografele din România în data de 13 septembrie.

Info:

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române – coproducător.

Foto credit: Cinemagia

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.