VIDEO Filmul „Despre oameni şi melci“ a fost premiat la Festivalul de la Palic, Serbia
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-despre-oameni-si-melci-a-fost-premiat-la-festivalul-de-film-de-la-palic-serbia/

Filmul „Despre oameni şi melci“, în regia lui Tudor Giurgiu, a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului internaţional de la Palic (Serbia), care s-a desfăşurat în perioada 13-19 iulie.

Un articol de Andrada Văsii|21 iulie 2013

Filmul „Despre oameni şi melci“, în regia lui Tudor Giurgiu, a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului internaţional de la Palic (Serbia), care s-a desfăşurat în perioada 13-19 iulie.

Trofeul Palic Tower a fost acordat de către un juriu internaţional format din regizorul sîrb Srđan Dragojević, directorul artistic al Festivalului de film de la Rouen, Marketa Hodouskova (Cehia), criticul de film şi programmer pentru secţiunea „Critics’ Week” a Festivalului de la Cannes, Pamela Pianezza (Franţa), actriţa Nurgül Yeşilçay (Turcia) şi regizorul britanic Ashley Horner.

Juriul a fost impresionat de filmul regizorului Tudor Giurgiu, declarându-l „o comedie inteligentă, sensibilă şi emoţionantă, având un puternic substrat social, care arată o nouă şi proaspătă faţetă a cinema-ului românesc”, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Premiul pentru cel mai bun film din competiţia festivalului a fost acordat filmului olandez „Borgman”, de Alex van Warmerdam, prezent şi în programul Festivalului de la Cannes 2013.

Un festival cu tradiţie

Festivalul de film de la Palic a fost înfiinţat în 1992 şi este unul dintre cele mai respectate festivaluri din regiunea Balcanilor. Filmele româneşti au făcut deja istorie la Palic, „Moartea Domnului Lăzărescu” (regia Cristi Puiu) şi „Toată lumea din familia noastră” (regia Radu Jude) câştigând Marele Premiu al festivalului.

Între celelalte 14 filme prezente în competiţia din 2013 s-au regăsit titluri precum: „Harmony Lessons” de Emir Baigazin (Kazakhstan), premiat la Berlin, „Eat Sleep Die” de Gabriela Pichler (Suedia), „Circles” de Srdan Golubovic (Serbia) şi „In The Name Of…” de Malgorzata Szumowska (Polonia).

Invitaţii speciali ai festivalului au fost regizorii Nikita Mihalkov şi Emir Kusturica, care au primit premii pentru întreaga activitate.

Succes internațional

„Despre oameni și melci” s-a bucurat de succes la nivel internaţional. Lungmetrajul a obţinut Premiul Special al Juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi a câştigat trofeul secţiunii competiţionale Meeting Point din cadrul celei de-a 57-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid.

„Despre oameni şi melci” a primit și Premiul Bridging the Borders pentru cel mai bun lungmetraj în cadrul Festivalului Filmului Sud-Est European – SEEFest care s-a desfăşurat la Los Angeles în perioada 2 – 6 mai. Pelicula va participa în continuare la Festivalurile de film din Sankt Petersburg, Viena, Napoli şi Haifa.

Foto credit: Cinemagia

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.