VIDEO Filmul „Frumoasa adormită“ deschide festivalul Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-frumoasa-adormita-deschide-festivalul-cinepolitica/

„Bella addormentata“, cel mai recent film al renumitului cineast italian Marco Bellocchio, va fi proiectat în premieră în România, în deschiderea Festivalului Cinepolitica, pe 2 aprilie, la Cinema Studio.

Un articol de |4 martie 2013

„Bella addormentata“, cel mai recent film al renumitului cineast italian Marco Bellocchio, va fi proiectat în premieră în România, în deschiderea Festivalului Cinepolitica, pe 2 aprilie, la Cinema Studio din Capitală.

Inclus în competiția Festivalului de la Veneția, anul trecut, „Bella addormentata” a fost unul dintre filmele favorite ale presei internaționale și a generat dezbateri intense pe un subiect extrem de delicat, cel al eutanasiei.

Marco Bellocchio pornește de la cazul real al Eluanei Englaro, o tânără care a stat 17 ani în stare vegetativă înainte de a fi decuplată de la aparate, în 2009, pentru a vorbi despre dreptul la moarte. A fost prima eutanasie oficială din Italia și, deși tatăl câștigase în instanță dreptul de a-și lăsa fiica să moară, după 11 ani de procese, statul italian s-a opus printr-un decret și prin măsuri administrative.

Dragoste şi sinucidere

Profund, inteligent și provocator, filmul lui Marco Bellocchio combină secvențele cu actori cu imagini de arhivă, în trei povești complexe. Un senator are probleme de conștiință când e pus să voteze decretul care împiedică moartea Eluanei Englaro; fiica sa, în schimb, pledează pentru menținerea ei în viață și protestează în fața clinicii unde e internată. O cântăreață celebră și o catolică ferventă renunță la carieră pentru a-și îngriji fiica aflată în comă, spre dezaprobarea fiului ei. Un medic se îndrăgostește de o tânără dependentă de metadonă și refuză să o lase să se sinucidă.

Pe afișul filmului „Bella Addormentata” apar nume ca Isabelle Huppert, Toni Servillo, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Roberto Herlitzka, Maya Sansa și Fabrizio Falco, distins cu premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant, la Veneția.

Cine este Marco Bellocchio

Unul dintre cei mai apreciați regizori italieni, un obișnuit al festivalurilor de la Cannes și Veneția, Marco Bellocchio (73 de ani) nu s-a ferit, de-a lungul carierei, de subiecte controversate, majoritatea legate de lumea politică și a Bisericii: ascensiunea lui Benito Mussolini („Vincere”, 2009), răpirea lui Aldo Moro („Buongiorno, Notte”/ „Good Morning, Night”, 2003) sau religia și influența Vaticanului („L’ora di religione” – 2002).

Regizorul a intrat în atenția criticii cu debutul „I Pugni in tasca”/ „Fists in the Pocket” (1965), devenit film-cult, și a continuat cu „Nel nome di Padre” (1971), un prim denunț al religiei, „Diavolo in corpo” (Cannes, 1986), „La condanna” (Ursul de Argint la Berlin, 1991), „Il sogno di farfalla” (1994) sau „La Balia” (1999) – după Luigi Pirandello.

Unicul festival de gen din România, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu și le va propune cinefililor o selecţie de filme alese, dezbateri şi întâlniri memorabile.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, sub deviza Singura noastră politică este cea a cinematografului!, Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.