VIDEO Filmul „Rock the Casbah” a câștigat Trofeul Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-rock-the-casbah-a-castigat-trofeul-cinepolitica/

Trofeul CINEPOLITICA i-a revenit filmului „Rock the Casbah”, o co-producţie Israel-Franţa regizată deYariv Horowitz, după şase zile de festival la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|8 aprilie 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film CINEPOLITICA și-a premiat câștigătorii duminică seara, la Cinema Studio din Capitală, în prezența a câtorva sute de spectatori și invitați.

Trofeul CINEPOLITICA i-a revenit filmului „Rock the Casbah”, o co-producție Israel-Franța regizată deYariv Horowitz, despre niște tineri soldați care încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară, în Teritoriile Ocupate, în 1989. Juriul competiției a apreciat:

realismul prezentării relațiilor israeliano-palestiniene din Fâșia Gaza, ce subliniază dramatismul unor atitudini individuale și colective, precum și absurditatea conflictelor din acest teritoriu.

Despre viața în lagăr

Cel mai bun film politic a fost desemnat „Lagărul 14: Zonă de control total” / „Camp 14: Total Control Zone” (Germania-Coreea de Sud), în regia lui Marc Wiese, un uluitor documentar despre un tânăr născut și crescut într-un lagăr de deținuți politici din Coreea de Nord. Distincția i-a fost acordată „pentru realismul și răbdarea cu care pătrunde în universul mental al unui tânăr născut într-un lagăr nord-coreean”.

Premieră cu șase dintre conducătorii Shin Bet

O Mențiune specială i-a fost oferită documentarului „Cerberii” / „The Gatekeepers”, în regia lui Dror Moreh (Israel-Franța-Germania-Belgia).

pentru caracterul cu totul special al mărturiilor inedite despre lupta împotriva terorismului.

Nominalizat anul acesta la Oscar, documentarul îi aduce în fața camerei de filmat, pentru prima dată, pe șase dintre conducătorii Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, care fac mărturisiri fără precedent despre conflictul israelo-palestinian.

Juriul CINEPOLITICA a fost format din Artan Minarolli, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film și director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selecționer, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintilă Mihăilescu, antropolog și profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic și electoral la SNSPA, membru al Asociației Internaționale a Consultanților Politici, și academicianul Răzvan Theodorescu.

Timp de 6 zile, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, CINEPOLITICA a adus câteva dintre cele mai apreciate filme recente cu tematică politică, în premieră națională, a generat dezbateri și discuții pe teme ca papalitatea sau propagandă și manipulare în filmul românesc.

Foto credit: Ionuț Dobre

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.