VIDEO Grupul de jazz The PlastX concertează vineri la Tulcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-grupul-de-jazz-the-plastx-concerteaza-vineri-la-tulcea/

Grupul avant-garde jazz The PlastX, format din Jak Eduard Neumann, Vasile Drăguşanu şi Christian Teodoru-Ilie, va concerta la Tulcea, vineri, de la ora 20.30.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Grupul avant-garde jazz The PlastX, format din Jak Eduard Neumann, Vasile Drăguşanu şi Christian Teodoru-Ilie, va concerta la Tulcea, vineri, de la ora 20.30.

În noiembrie 2011, grupul se înfiinţa la iniţiativa lui Jak Eduard Neumann, după o sesiune de improvizaţie în clubul La Scena din Bucureşti. Avant-garde jazz, cunoscut şi sub numele de avant-jazz, este un stil muzical bazat pe improvizaţie, ce combină muzica avant-garde cu jazz-ul.

Două genuri asemănătoare

Avant-jazz sună deseori foarte asemănător cu jazz-ul liber. Cu toate că există o depărtare sesizabilă a acestuia din zona de influenţă a armoniilor tradiţionale, are o structură predeterminată, pe baza căreia improvizaţia îşi face simţită prezenţa. Partitura poate fi scrisă notă cu notă, parţial sau chiar deloc.

The PlastX Band încearcă o redefinire a curentului avant-garde jazz, un mix stilistic între progressive, free jazz, experimentând o fuziune între zona clasică şi cea contemporană, plecând de la teme de influenţă folclorică.

Un grup care reinventează muzica

Pe de altă parte, abordarea modernă a problemelor compoziţionale este reprezentată de sunetul intrumentelor clasice, în combinaţie cu cele ale instrumentelor electro-acustice şi electronice. Grupul reinventează, de cele mai multe ori, forme complexe de exprimare şi de expresie artistică, utilizând proiecţii multimedia şi performance, notează Mediafax.

Pornind pe această direcţie în peisajul muzical românesc, formaţia a realizat primele trei concerte experimentale în clubul La Scena, la sfârşitul anului 2011. La începutul anului 2012, membrii grupului au fost invitaţi la Blue-Festival Bucureşti, evoluând apoi în mai multe spaţii de gen din Capitală şi din ţară.

Info:

Evenimentul de la Tulcea este organizat de Institutul Cultural Român – Filiala Tulcea, Centrul Cultural „Jean Bart” şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale.

Foto credit: Captură video „Eduard Jak Neumann QUINTET’’

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.