VIDEO Începe Festivalul Cinepolitica! Victor Rebengiuc, invitat de onoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-incepe-festivalul-cinepolitica-victor-rebengiuc-invitat-de-onoare/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio şi Elvira Popescu) începe marţi, 2 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio din Capitală, cu un subiect provocator şi un film proiectat în premieră în România: „Frumoasa adormită”/ „Bella addormentata”, în regia lui Marco Bellocchio.

Un articol de Andrada Văsii|1 aprilie 2013

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio şi Elvira Popescu) începe marţi, 2 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din Capitală, cu un subiect provocator şi un film proiectat în premieră în România: „Frumoasa adormită”/ „Bella addormentata”, în regia lui Marco Bellocchio. Actorul Victor Rebengiuc va deschide seara cu o introducere despre ediţia de anul acesta.

Unul dintre favoriţii presei internaţionale la Festivalul de la Veneţia, „Bella addormentata” a generat dezbateri intense pe tema eutanasiei. Marco Bellocchio porneşte de la cazul real al Eluanei Englaro, o tânără care a stat 17 ani în stare vegetativă înainte de a fi decuplată de la aparate, în 2009, pentru a vorbi despre dreptul la moarte. A fost prima eutanasie oficială din Italia. În distribuţie, nume ca Isabelle Huppert, Toni Servillo, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Roberto Herlitzka.

Timp de 5 zile, în competiţia Cinepolitica, spectatorii vor avea parte de câteva dintre cele mai apreciate filme recente care ating teme politice, toate în premieră în România. Trei dintre ele au fost propuse la Oscarul pentru Cel mai bun film străin – „Lore” (Australia), „80 de milioane” (Polonia), „Copilărie clandestină” (Argentina) – , iar un al patrulea, „The Gatekeepers”, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun documentar.

Personalităţi în festival

Invitaţi speciali la Cinepolitica vor fi Giacomo Durzi, co-regizor, alături de Giovanni Fasanella, al documentarului „S.B.: Io lo conoscevo bene”. Cineastul va povesti întâmplări din culisele unui film care adună mărturii şi poveşti ale unor foşti şi actuali prieteni ai lui Silvio Berlusconi, unul dintre cei mai controversaţi oameni politici ai ultimelor decenii.
Se va întâlni cu publicul din Bucureşti şi actorul Maciej Makowski, unul dintre protagoniştii filmului „80 de milioane” / „80 milionów”, în regia lui Waldemar Krzystek, filmul înscris de Polonia în cursa pentru Oscar şi bazat pe evenimente reale.

Artan Minarolli, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei din Albania, se va afla la Bucureşti în dublă calitate: de membru al juriului şi de regizor al filmului „Noaptea fără lună” (2002), proiectat în programul special Drumul libertăţii. Alături de el, vor juriza Dieter Wieczorek, director artistic al Festivalului Signes de Nuit, Massimiliano Nardulli, director artistic al Festivalului de Scurtmetraj de la Brest, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Teodorescu şi Răzvan Theodorescu.

Conferinţă susţinută de Cristian Tudor Popescu

Joi, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţia unui documentar despre cel mai iubit suveran pontif, „Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea”, în regia lui Judith Dwan Hallet. Va urma o dezbatere pe tema papalităţii, la care vor lua parte Michel Kubler, fostul redactor şef pe probleme religioase la publicaţia „La Croix”, şi Adrian Niculescu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA.

Tot la Cinema Elvira Popescu, vineri, 5 aprilie, de la ora 19:00, scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu va susţine o conferinţă pe tema „Propagandă şi manipulare la începuturile cinematografului românesc“.

Programul complet poate fi consultat aici.

Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiecţiile sale – la preţul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi şi studenţi, tariful este 7 lei.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.