VIDEO Invitaţi şi evenimente speciale la Festivalul „Lună Plină 2013“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-invitati-si-evenimente-speciale-la-festivalul-luna-plina-2013/

Cea de-a 2-a ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinemaului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în județul Sibiu.

Invitata specială a festivalului este scenarista și regizoarea Kristina Buožytė, absolventă a departamentului Regie a Academiei Lituaniene de Muzică și Teatru. Debutul ei, „The Collectress“ (2008), a câștigat numeroase premii naționale și a participat la un număr impresionant de festivaluri.

Cel de-al doilea film al regizoarei, „Aurora/Vanishing Waves“ (foto sus) (care va fi prezentat în exclusivitate în România la Biertan), este câștigătorul premiului Melies d’Or 2012, acordat anual de Federația Europeană a Festivalurilor de Film Fantastic (EFFFF) celui mai bun lungmetraj de gen realizat în Europa. Totodată, Kristina va fi și membră a juriului secțiunii de lungmetraj, care va acorda trofeul „Lună Plină” 2013.

Ceilalți doi jurați ai ediției sunt Christian Hallman, regizor și producător suedez, coordonator al EFFFF și selecționer al Festivalului Internațional de Film Fantastic de la Lund și Tomaž Horvat, director artistic și fondator al Festivalului de Film Grossmann, unicul eveniment cinematografic din zona fostei Yugoslavii specializat în cinema-ul de gen.

Biblioteca fantastică 

În acest an, festivalul a decis să se extindă și în spațiul literar. Membrii echipei sunt primii donatori de cărți pentru ceea ce va deveni, foarte curând, Biblioteca Fantastică de la Biertan. Cei care doresc să contribuie la acest proiect sunt invitați la festival cu câte un volum de proză de gen (SF, horror, policier, fantastic), pentru care vor primi un cocktail special „Lună Plină”.

În afara competițiilor de lung și scurtmetraj și a secțiunilor paralele „Tenebre”, „Full Moon Classic”, „Grindhouse” și „American Masters” deja anunțate, festivalul „Lună Plină” a pregătit o serie de evenimente speciale și surprize.

De la concert la expoziție

În amintirea invaziei curuților care, în 1704, au devastat cetatea Biertanului în căutare de comori, concertul extraordinar al cvartetului Einuiea are loc sâmbătă, 17 august, de la ora 17.00, la biserica fortificată.

Proiectul EducaTIFF le oferă copiilor din Biertan o ocazie unică de a viziona filme de cinema și de a participa la ateliere de realizare ale propriilor filmulețe. Filmul fantastic are darul de a trezi copiilor dorința de cunoaștere și de a le hrăni spiritul și imaginația. Proiectul  EducaTIFF se desfășoară între 15 și 17 august la școala din Biertan.

„By Vasile Șușca” – Folk Masks Exhibition; Măștile lui Vasile Șușca sunt hilare, triste sau grotești, după cum decide meșterul. Departe de a fi niște simple accesorii, măștile populare realizate de Vasile Șușca reprezintă o lume fantastică străveche, de sorginte maramureșeană, dominată de spirite și tradiții. Expoziția va fi deschisă zilnic la „Galerie” (un nou spațiu „Lună Plină”, renovat de echipa festivalului).

Petreceri nocturne

De la ora 0.00, terasa „La Țăruș” e gazda petrecerilor „Lună Plină”. Joi vin Campsauvage, un duo de artiști din Sibiu, lansat în 2010, compus din franțuzoaica Coralie de Gonzaga (membră a Cricket Club DJ, DJ rezident Shamrock, Sapa, Futuregarden sau Lutz club) și românul aBigQuestionMark.

Vineri este rândul enigmaticilor Sinister exaggerators’ haunted machines, apăruți de niciunde în anul 2006, și dornici să livreze un set bine tensionat de ritmuri pentru mai mult decît necesarele dansuri hauntologice.

Sâmbătă, seria petrecerilor cu DJ e încheiată de Candie Hank, specialist în muzici electronice de la raw acid drum ‘n’ bass la soundtrack-uri, cartoon rap, sound art și futuristic 8bit cumbia swing care, pe lângă muzică de film, jocuri video, teatru, piese audio și instalații de sunet, a fost implicat în peste 80 de release-uri și nenumărate remixuri.

Info:

Prima ediție a Festivalului „Lună Plină” a avut loc în perioada 16 – 19 august 2012 și a strâns peste 3000 de spectatori.

Foto credit: Festivalul „Lună Plină”

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.