VIDEO „La mulţi ani“ doamnei Brânduşa Zaiţa Silvestru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-la-multi-ani-doamnei-brandusa-zaita-silvestru/

Născută pe 8 iulie, în urmă cu 80 de ani, Brânduşa Zaiţa Silvestru „se joacă“ cu păpuşile de la 15 ani, fiind membră a trupei de la Țăndărică din 1950 până în anul 1997.

Un articol de Andrada Văsii|4 iulie 2013

Născută pe 8 iulie, în urmă cu 80 de ani, „se joacă“ cu păpușile de la 15 ani, fiind membră a trupei de la Țăndărică din 1950 până în anul 1997. Brândușa Zaița Silvestru, una dintre vedetele incontestabile ale Teatrului de Animație Țăndărică, a scris istorie în teatrul de păpuși și marionete românesc.

Aceasta a reprezentat pentru multe generaţii de actori o culme a măiestriei, deseori fiind numită „Magica păpușăreasă’’, „Regina’’ sau ,,Prințesa păpușilor’’. Brândușa Zaița Silvestru a absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie.

Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la Țăndărică, Brândușa Silvestru a devenit, după 1990, și unul dintre cei mai recunoscuți dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra „Arta acorului mânuitor de păpuși și marionete”.

Un actor profesor

A descoperit și format talente, fiind extrem de inventivă și de o rigurozitate profesională proverbială. A dat naștere unor personaje memorabile, de la „Elefănțelul curios” la „Cenușăreasa”, de la „Puiul” la „Coțofana hoață”, de la „Sânziana” la una dintre „Nevestele lui Don Cristobal”.

A realizat zeci de turnee în țară și străinătate, a participat la importante competiții interne și internaționale, a luat premii, a primit distincții, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conștiința multor generații de copii.

A jucat şi în filme pentru copii, precum „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor”, „Cucoana Chiriţa” sau „Bună seara, Irina!”.

Posesoarea unei voci cristaline, dar și a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate și fantezie, Brândușa Zaița Silvestru este o mare Doamnă a teatrului de animație, căruia i s-a dedicat trup și suflet.

Foto credit: Teatrul de Animație Țăndărică

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.