VIDEO „La vie d’Adele“, Palme d`Or la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-la-vie-dadele-palme-dor-la-cannes/

Palme d’Or, cel mai important trofeu al Festivalului de Film de la Cannes (a 66-a ediţie,15 – 26 mai 2013), i-a revenit regizorului Abdellatif Kechiche, pentru „La vie d’Adele“, un film despre dragostea care leagă destinul a două lesbiene.

Un articol de |26 mai 2013

Palme d’Or, cel mai important trofeu al Festivalului de Film de la Cannes (a 66-a ediţie, 15 – 26 mai 2013), i-a revenit regizorului Abdellatif Kechiche, pentru „La vie d’Adele“, un film despre dragostea care leagă destinul a două lesbiene.

Regizorul a urcat pe scenă alături de cele două actrițe, Lea Seydoux și Adèle Exarchopoulos. Abdellatif Kechiche a dedicat filmul „tineretului tunisian care vrea să trăiască liber, să se exprime și să iubească liber“, notează Digi 24.

Juriul competiţiei oficiale de anul acesta a fost format din Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Lynne Ramsay.

Iată şi alte premii importante:

Competiţia oficială:

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) – „Inside Llewyn Davis” de Ethan şi Joel Coen

Premiul de regie – Amat Escalante pentru „Heli”

Premiul pentru scenariu – Jia Zhangke pentru „A Touch of Sin”

Premiul de interpretare masculină – Bruce Dern- pentru „Nebraska” de Alexander Payne

Premiul de interpretare feminină – Berenice Bejo, pentru „Le Passe” de Asghar Farhadi

Premiul juriului – „Soshite Chichi Ni Naru /Like Father, Like Son / Tel Père, Tel Fils” de Kore-Eda Hirokazu

Caméra d’Or – „Ilo Ilo” de Anthony Chen

Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Safe” de Moon Byoung-gon

Un Certain Regard:

Marele Premiu – „L’image manquante”, de Rithy Panh

Premiul juriului – ‘Omar”, de Abu Assad

Premiul pentru regie – Alain Guiraudie, pentru „L’inconnu du lac”

Premiile criticii internaţionale FIPRESCI:

„La Vie d’Adele” de Abdellatif Kechiche (competiţia oficială)

„Manuscripts Don’t Burn” de Mohammad Rasoulof (Un Certain Regard)

„Blue Ruin”, de Jeremy Saulnier (Quinzainne des Realisateurs)

Premiile juriului ecumenic:

Marele Premiu: „Le passé/ The Past” de Asghar Farhardi

Cinéfondation:

Premiul I – „Needle” de Anahita Ghazvinizadeh

Premiul al II-lea –”En attendant le degel” de Sarah Hirtt

Premiul al III-lea – „În acvariu” de Tudor Jurgiu şi „Pandy/ Pandas” de Matús Vizár

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.