VIDEO „Lore“ – o poveste de viaţă emoţionantă, din 12 iulie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lore-o-poveste-de-viata-emotionanta-din-12-iulie-in-cinematografe/

Transilvania Film anunţă premiera în cinematografele din România a filmului „Lore“, o coproducţie germano-australiano-britanică, în regia lui Cate Shortland.

Un articol de Andrada Văsii|9 iulie 2013

Transilvania Film anunță premiera în cinematografele din România a filmului „Lore“, o coproducție germano-australiano-britanică, în regia lui Cate Shortland.

În primăvara anului 1945, armata germană se prăbușește dupa ce suferă mai multe înfrângeri. Pe măsură ce Forțele Aliate încearcă să găsească refugiu în patria mamă, cinci copii încep o călătorie ce va da o noua dimensiune conceptelor de familie, dragoste și prietenie.

O familie pe fugă

Trebuind să aibă grijă de fraţii ei mai mici după ce părinţii lor nazişti sunt arestaţi, Lore străbate împreună cu ei Germania de după război. Pentru a avea o șansă la viață, copiii trebuie să ajungă la casa bunicii lor din Nord.

În mijlocul haosului unei naţiuni învinse, Lore îl întâlneşte pe Thomas, un tânăr evreu refugiat, extrem de misterios.

Este un portret extraordinar de poetic al unei tinere femei care pendulează între inocenţă şi negare, este războiul care se dezlănţuie în interior când cele din afară sunt pierdute.

The Boston Globe

O lecție de supraviețuire

Thomas li se alătură în această călătorie, iar Lore descoperă că lumea ei fragilă este zguduită în egală măsură de ură și dorință. Pentru a supraviețui, ea trebuie să învețe să aibă încredere într-o persoană față de care a fost educată să simtă exact opusul.

Lore își spune povestea într-un mod „sensibil, delicat, impresionant”  relatează „The Australian“.

Filmul a câștigat Aurora Prize – Marele Premiu la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Tromsø, Norvegia. Juriul festivalului a subliniat în motivația sa că este un film sensibil despre transformarea unei tinere fete în circumstanțele războiului, unde ideile sale de bine și rău, corect și greșit sunt puse la îndoială. Filmul are în acest moment şapte nominalizări la „oscarurile australiene”.

Aprecieri internaționale

Dintre multele premii câștigate amintim și: Best New Director – Valladolid IFF 2012, Cel mai bun film și Cea mai bună actriță la Stockholm FF, Premiul Publicului la Locarno IFF, Golden Starfish Award și Jeremy Nussbaum Price for Provocative Fiction la Hamptons IFF, Premiul Criticii la Hamburg FF sau Marele Premiu la Festivalul de Film de la Ghent, Belgia. De curând, filmul a fost distins cu Premiul pentru Cea Mai Bună Coloană Sonoră la Bavarian Film Awards.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.