VIDEO Ministerul Culturii îl comemorează pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, printr-o serie de evenimente
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ministerul-culturii-il-comemoreaza-pe-constantin-brancoveanu-in-2014-printr-o-serie-de-evenimente/

Ministerul Culturii îl va comemora pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, la 300 de ani de la moartea acestuia, printr-o serie de expoziţii, conferinţe şi simpozioane, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, într-o conferinţă de presă.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Ministerul Culturii îl va comemora pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, la 300 de ani de la moartea acestuia, printr-o serie de expoziţii, conferinţe şi simpozioane, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, joi, într-o conferinţă de presă.

La conferinţa de presă care a avut loc la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti au participat şi Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, Vlad Bedros, cercetător la Institutul de Istorie a Artei, şi Narcis Afrăsinei, director al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

„Oamenii trebuie să fie mai atenţi la moştenirea culturală pe care o datorăm lui Constantin Brâncoveanu”, a spus Daniel Barbu. El a precizat că, prin seria de evenimente dedicate lui Constantin Brâncoveanu, Ministerul Culturii îşi doreşte să arate dimensiunea europeană a personalităţii acestuia.

Evenimente selectate

La rândul său, Radu Boroianu a spus că evenimentele vor fi selectate şi decise de către un comitet organizator, care va fi condus de Vlad Bedros.

Seria de evenimente va debuta cu o expoziţie dedicată familiei Brâncoveanu, semnată de Elena Murariu. De asemenea, Ministerul Culturii va organiza un concurs de proiecte pentru cei interesaţi să participe la această comemorare.

„Interesul nostru nu vine în contradicţie cu interesul Bisericii Ortodoxe Române de a-l celebra pe Brâncoveanu”, a spus Radu Boroianu, referindu-se la faptul că acesta a fost recent canonizat, notează Mediafax.

Brâncoveanu nu a fost omul unui moment (…) Vrem să stârnim un curent de interes şi în lumea tinerilor, referitor la acest personaj.

Radu Boroianu,
secretar de stat

Proiectele propuse, care trebuie să aibă ca temă viaţa şi personalitatea lui Constantin Brâncoveanu, ar putea să fie finanţate de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). În acest sens, Narcis Afrăsinei a declarat că reprezentanţii AFCN urmează să decidă dacă aceste proiecte pot fi depuse într-o secţiune special creată a concursului AFCN sau pot beneficia de un punctaj suplimentar, dacă se înscriu în programul Ministerului Culturii.

Constantin Brâncoveanu (1654 – 15 august 1714) a fost un mare boier, Domn al Ţării Româneşti între 1688 şi 1714 şi nepot al domnitorului Şerban Cantacuzino.

În perioada în care a domnit, Ţara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală şi de dezvoltare a vieţii spirituale. În 1714, pe 15 august, a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei), precum şi cu sfetnicul său Ianache Văcărescu. Cu toţii sunt cinstiţi de către Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfinţii Mucenici Brâncoveni.

Foto credit: Bogdan Giușcă, Wikipedia

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.