VIDEO Mircea Cărtărescu: „Idealul meu e să fiu un om obișnuit, nu un guru național“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mircea-cartarescu-idealul-meu-e-sa-fiu-un-om-obisnuit-nu-un-guru-national/

Mircea Cărtărescu a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu în emisiunea Garantat 100% de la TVR 1. Ziarul Metropolis vă invită să vedeţi înregistrarea integrală a întâlnirii, în videoul de mai jos, şi evidenţiază câteva gânduri interesante ale scriitorului.

Un articol de Dan Boicea|22 martie 2021

„Scriitorul trebuie să fie iubit. Fiecare scriitor scrie ca să fie iubit“ – Mircea Cărtărescu. „Cum adică?“ Este prima întrebare pusă de Cătălin Ștefănescu scriitorului Mircea Cărtărescu. Pentru întregul context, vă invităm să vedeți videoul de la finalul articolului.

Mircea Cărtărescu:

„Nu aș vrea ca cei care ne urmăresc să înțeleagă că un autor este un om care are o nevoie disperată de dragoste, pentru că toți oamenii au nevoie disperată de dragoste. Un autor are nevoie să fie citit, pentru că are nevoie ca oamenii să pătrundă în el însuși, să pătrundă în mintea lui și să vadă spectacolul care se desfășoară acolo și nu numai acolo. De fapt, fiecare carte este un fel de grefă de creier pe care donatorul, autorul, o oferă cititorului pentru a-l îmbogăți, pentru a-i schimba ceva din conținutul și lumea sa interioară.

Nu există autor în lume care a fost doar iubit. Nu există niciun mare muzician, dacă stăm să ne gândim, care a avut un succes instantaneu, fulminant și total și care a durat întreaga sa viață. Și nu acesta este idealul. Nu este idealul niciunui artist să fie adulat sau venerat. Idealul este să fie iubit într-un anumit sens în care iubire înseamnă înțelegere. A iubi un autor înseamnă a-l înțelege.

Cel mai bun public pe care l-am întâlnit eu vreodată este publicul german. Este un public care face parte dintr-o națiune foarte bine educată. Este o națiune care știe. Fiecare om care aparține aceste națiuni, firește, nu chiar toți, dar mai mulți decât în alte părți, știe că o dată pe lună trebuie să meargă la Operă, o dată pe săptămână la teatru… Are niște obligații interioare. În calendarul său, cum avem noi la ortodocși numele sfinților, așa are el niște obligații culturale, pe lângă multe altele. „Trebuie să merg sâmbătă la teatru“, și merge în fiecare sâmbătă la teatru. „Trebuie să ascult muzică clasică, măcar o jumătate de oră pe zi“. Și pe lângă toate aceste lucruri, care sunt extrem de frumoase, chiar dacă nouă ni se par ticăite, nemțești, meticuloase, ei au și sentimentul că nu le-a trecut luna bine dacă nu au văzut și un scriitor. Ei se duceau la aceste întâlniri, pentru că acum în pandemie sunt online și au pierdut orice farmec, se duceau, plătind 10 euro, care nu e o sumă deloc de aruncat, să vadă un scriitor. Mai puțin ca să-l asculte, ci să-l vadă. Este ceva foarte intim, într-un fel.

Eu nu mă definesc ca scriitor. Eu sunt un om foarte simplu. Pentru mine, ceea ce ține de faimă, de glorie, de recunoaștere, de reputație, nu sunt lucruri importante. Pentru mine, important e să îmi trăiesc viața și să-mi scriu cărțile. Altfel, sunt un om ca toți oamenii. Idealul meu e să fiu un om obișnuit, nu să fiu un artist mare sau un scriitor mare sau un guru național… Nu-mi doresc să fiu un scriitor național. Nu-mi doresc să mă citească toată lumea. Nu-mi doresc să fiu publicat în sute de mii de exemplare. Îmi doresc să stau liniștit și lumea să mă lase în pace.

Orgoliul meu e de a scrie bine. De a încerca să scriu cât se poate de bine. Nu mă confrunt cu ceilalți autori. Mă confrunt cu mine însumi și asta am făcut-o întotdeauna.

O prețuire adevărată nu înseamnă numai adulație. Nu înseamnă numai cronici pozitive, să te ridice toți în slăvi și să te pupe nu știu unde. Înseamnă să fii și lovit. Să știi să încasezi. Să fii ca un boxer. Niciun boxer nu dă numai el, nu lovește numai el. Și încasează. Și marii boxeri, după părerea mea, sunt cei care știu să încaseze.“

03
/06
/14

"Anii romantici", de Gabriela Adameşteanu, "Ce-am făcut când am tăcut", de Andreea Esca, "Un scriitor, doi scriitori", de Alex. Ştefănescu, şi "Fiul cel bun", de Pascal Bruckner, se numără printre volumele cu cele mai mari vânzări la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

29
/05
/14

La Bookfest, se lansează duminică, 1 iunie, începând cu orele 15.30, la standul Editurii Humanitas, volumul „Baricadele”, scris de colegul nostru Andrei Crăciun. Vor vorbi, la lansare, publicistul Radu Paraschivescu și actorul Florin Piersic Jr. “Baricadele” adună o mică parte din publicistica autorului din ultimii opt ani.

29
/05
/14

Alex. Ștefănescu publică, la Editura Allfa, din cadrul grupului editorial All, două cărți, care vor fi prezentate publicului la Bookfest. Prima, „Texte care n-au folosit la nimic”, strânge, sub cupola deznădejdii, publicistica risipită a criticului din ultimele două decenii și jumătate. Cealaltă, despre care va fi vorba aici, „Un scriitor, doi scriitori”, se bucură și de caricaturile maestrului Bogdan Petry.

27
/05
/14

La ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, Editurile Polirom şi Cartea Românească vor participa cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20%). Vizitatorii tîrgului vor putea găsi cele mai recente apariţii (aproximativ 400 de titluri noi de la ediţia anterioară a tîrgului), dar şi peste 100 de titluri la preţul unic de 9,99 lei.

20
/05
/14

În această seară, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui evenimentul de lansare a romanului „Portocala Mecanica” de Anthony Burgess. La lansare vor participa Marius Chivu, Simona Kessler, Angelo Mitchievici, Andreea Răsuceanu şi Denisa Comănescu.

13
/05
/14

Aproximativ 200 de edituri vor fi prezente la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014, pregătindu-se să aducă publicului cititor, între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo din Bucureşti, peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

13
/05
/14

Bookfest Junior 2014 este primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi, fiind un prilej pentru ei de a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.

12
/05
/14

Miercuri, 14 mai, la ora ora 17.00, în Sala „Mircea Vulcănescu” a Bibliotecii Naţionale a României, va avea loc o dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, pornind de la cel mai recent volum semnat de Norman Manea, Plicuri şi portrete, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curînd la Editura Polirom.

07
/05
/14

La început, l-am văzut, cu adevărat, pe Florin Piersic Jr. pe scenă. Mi-a fost atunci greu să îl compar cu ceva cunoscut. Juca atât de firesc, felul în care dădea din mână, felul în care se mișca, într-o dezordine perfect controlată, totul îmi arăta că l-am întâlnit pe acela pe care îl căutam. Actorul.