VIDEO Mirela Oprişor şi Paul Negoescu fac parte din juriile de lungmetraj şi scurtmetraj la Festivalul de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mirela-oprisor-si-paul-negoescu-fac-parte-din-juriile-de-lungmetraj-si-scurtmetraj-la-festivalul-de-la-sarajevo/

Mirela Oprişor şi Paul Negoescu fac parte din juriile de lungmetraj, respectiv scurtmetraj la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, care se va desfăşura între 16 şi 24 august.

Un articol de Andrada Văsii|6 august 2013

Mirela Oprişor şi Paul Negoescu fac parte din juriile de lungmetraj, respectiv scurtmetraj la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, care se va desfăşura între 16 şi 24 august.
Mirela Oprişor face parte din juriul de lungmetraj, alături Danis Tanovic (preşedinte), Uliks Fehmiu, Christine A. Maier şi Charles Tesson. Pe de altă parte, Paul Negoescu va delibera pentru acordarea premiilor la categoria scurtmetraj, alături de Paz Lazaro şi Mladen Miljanović.

Mirela Oprişor, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, este angajată a Teatrului de Comedie. Ea a jucat în filme precum „Tinereţe fără tinereţe” de Francis Ford Coppola şi „Marţi, după Crăciun” de Radu Muntean.

Debutul în lungmetraj al tânărului regizor Paul Negoescu, „O lună în Thailanda”, a fost selecţionat în secţiunea Settimana Internazionale Della Critica Di Venezia a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, care s-a desfăşurat între 29 august şi 8 septembrie 2012.

Proiectul regizorului Paul Negoescu a fost dezvoltat în cadrul CineLink la Festivalul de Film de la Sarajevo şi în cadrul atelierului Premiers Plans, coordonat de actriţa Jeanne Moreau, iar scenariul filmului a fost finalist al concursului HBO.

În total, trei filme româneşti rulează în competiţia de lungmetraj a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo: „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” de Corneliu Porumboiu, „Lupu” de Bogdan Mustaţă şi „Carmen” de Doru Niţescu.

„Când se lasă seara peste Bucureşti” a fost selectat şi în competiţia Festivalului de la Locarno şi spune povestea unui regizor care lucrează la un film politic. Din distribuţie fac parte Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol. Filmul va rula în premieră mondială la ediţia din acest an a Festivalului de la Locarno.

Un film cu Sergiu Nicolaescu

„Lupu” este debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, deţinător al unui Urs de Aur pentru scurtmetraj, în 2008, pentru „O zi bună de plajă”. Filmul prezintă povestea lui Lupu, un adolescent singuratic, ce trăieşte într-o lume imaginară, una creată de el ca să-i fie pe plac, să răspundă dorinţelor şi emoţiilor sale. O aduce în lumea lui pe Clara, fata pe care o iubeşte. Atunci când nu mai e sigur dacă ea e reală sau imaginară, simte că pierde controlul şi vrea să evadeze.

Regretatul regizor Sergiu Nicolaescu joacă în „Lupu” rolul unui bătrân din blocul în care locuieşte Lupu. De altfel, acesta este ultimul film în care poate fi văzut Sergiu Nicolaescu. Printre actorii din distribuţie se numără şi Costel Caşcaval şi Ada Condeescu.

„Carmen” este regizat de Doru Niţescu după un scenariu pe care îl semnează alături de Tudor Voican. Filmul spune povestea unei familii care se luptă pentru viaţa micuţei Carmen. Din distribuţie fac parte Maia Morgenstern, Adrian Titieni, Mimi Brănescu şi Rodica Lazăr, notează Mediafax.

Pe de altă parte, filmul „Ca o umbră de nor” de Radu Jude va rula în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Sarajevo, alături de „Fotografii de familie” de Andrei Cohn. Scurtmetrajul „Ca o umbră de nor” de Radu Jude spune povestea unui preot (Alexandru Dabija) care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde.

„Fotografii de familie” de Andrei Cohn este povestea unei reuniuni de familie într-o duminică după-amiază. Ulterior, membrii familiei nu se vor mai întâlni cu toţii niciodată.

Documentar românesc

Pe de altă parte, filmul „Aici… adică acolo” de Laura Căpăţână Juller a fost selectat în competiţia de documentare a ediţiei din acest an a Festivalului de la Sarajevo. Documentarul „Aici… adică acolo” este în competiţie cu producţii din ţări precum Croaţia, Slovenia, Grecia şi Ungaria.

Producţia a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş, crescute de bunici. Părinţii lor muncesc în Spania, la fel ca mulţi alţi români. Când au plecat, planul părinţilor suna promiţător: cu banii câştigaţi în Spania voiau să-şi cumpere o casă în care toată familia să fie fericită.

După mai mult de zece ani, lucrurile nu s-au desfăşurat conform planului şi casa cea mare este departe de a fi terminată. Laura Căpăţână-Juller le-a însoţit pe Ani şi Sanda timp de trei ani, urmărind cu afecţiune şi talent încercările prin care au trecut cele două fete devenite adolescente în absenţa părinţilor.

Şi regizorul Cristi Puiu va fi omagiat la ediţia de anul acest a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment.

De asemenea, „The Fixer” de Adrian Sitaru, „Viking Line Story” de Ştefan Constantinescu şi „Vanpir” de Marian Crişan se numără printre proiectele cinematografice care au fost selectate în secţiunea CineLink Plus a Festivalului de Film de la Sarajevo. Totodată, în secţiunea CineLink a fost selectat proiectul „Dogs” de Bogdan Mirică (42 Km Film).

Piaţa de film

În total, 90 de proiecte din 18 ţări au fost depuse pentru selecţie în programul CineLink 2013. Secţiunea CineLink aduce împreună producători care caută cofinanţatori pentru proiectele cinematografice pe care le dezvoltă. Aproximativ 60% din proiectele CineLink de la Sarajevo au fost finalizate, în ultimii zece ani.

Opt dintre proiectele CineLink vor participa la un workshop cu regizori, producători şi specialişti în finanţe şi chestiuni legale. Toate cele 16 proiecte selectate în programul CineLink vor fi prezentate la piaţa de coproducţii de la Sarajevo, între 21 şi 24 august.

Foto credit: Cinemagia

 

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.