VIDEO Mostra de la Veneţia debutează miercuri şi se anunţă „întunecată“, oglindind criza economică
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mostra-de-la-venetia-debuteaza-miercuri-si-se-anunta-intunecata-oglindind-criza-economica/

Mostra de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, debutează miercuri, cu o puternică prezenţă anglo-saxonă la cea de-a 70-a ediţie, care se anunţă mai degrabă ,,întunecată”, reflectând actualele crize ,,economice, sociale şi familiale”.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

Mostra de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, debutează miercuri, cu o puternică prezenţă anglo-saxonă la cea de-a 70-a ediţie, care se anunţă mai degrabă „întunecată“, reflectând actualele crize „economice, sociale şi familiale”.

Cu toate acestea, festivalul va demara într-o manieră strălucitoare, cu americanul George Clooney, un obişnuit la Veneţia, şi compatrioata lui Sandra Bullock, protagoniştii din „Gravity” (foto sus) , un thriller ştiinţifico-fantastic regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron.

Prezentat în afara competiţiei şi în 3D, „Gravity” prezintă povestea unui astronaut experimentat şi a unei experte în ingineria medicală, rămaşi singuri în spaţiu, după explozia navetei lor spaţiale.

În total, 53 de filme vor fi prezentate în cele 10 zile de proiecţii de la Lido, dintre care 20 se află în competiţia pentru Leul de Aur, decernat pe 7 septembrie.

Abuzuri sexuale, violenţe comise asupra femeilor, disoluţia legăturilor familiale, crize ale valorilor… Cineaştii nu dau semne de optimism.

Alberto Barbera,
directorul festivalului 

Printre concurenţi se află câteva nume mari din circuitul cinematografic mondial precum regizorii britanici Stephen Frears („Philomena”) şi Terry Gilliam („The Zero Theorem”), israelianul Amos Gitai („Ana Arabia”) şi japonezul Hayao Miyazaki („Kaze Tachinu”), singurul asiatic în competiţie alături de regizorul din Taipei Tsai Ming-Liang („Jiaoyou”).

Regizorul Philippe Garreln va reprezenta Franţa în competiţie cu „La jalousie”, o poveste despre iubire şi cuplu.

Ficțiune în 3D

Patrice Leconte va prezenta, în afara competiţiei, „Une promesse”, adaptat după romanul „Voyage dans le passé” de Stefan Zweig. Thierry Ragobert, fost colaborator al oceanologului Jacques Yves Cousteau, va avea onoarea de a închide festivalul, tot în afara competiţiei, cu „Amazonia“, o ficţiune cu animale turnată în 3D.

Regizorul franco-algerian Merzak Allouache va fi în competiţia oficială cu „Les terasses”, alături de canadianul Xavier Dolan cu „Tom à la ferme”.

Printre cineaştii aşteptaţi se numără scenaristul american Peter Landesman care debutează ca regizor cu „Parkland”, un opus despre asasinarea preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, a cărui lansare în cinematografe este prevăzută pe 22 noiembrie, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la moartea lui JFK.

De la roman la film

Compatriotul său David Gordon Green va fi şi el în competiţie cu filmul „Joe”, povestea unui fost deţinut (Nicolas Cage) care încearcă să se reabiliteze în societate. Cineastul Kelly Reichardt va prezenta „Night Moves”, un film despre un grup de eco-terorişti.

Fanii lui James Franco vor fi încântaţi să îl vadă pe renumitul actor şi regizor concurând cu „Child of God”, adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

Paul Schrader îşi va face marea revenire (în afara competiţiei) cu „The Canyons”, un film cu turbulenta Lindsay Lohan, bazat pe un scenariu scris de Bret Easton Ellis, autorul scenariului filmului „American Psycho”, notează Mediafax.

Pe lângă Stephen Frears cu al său „Philomena”, un film despre o irlandeză aflată în căutarea copilului său care i-a fost răpit în adolescenţă, cinematografia britanică va fi onorată în acest an la Veneţia prin includerea în selecţia oficială a regizorului Terry Gilliam, al cărui film este considerat un fel de ,,Brazil” contemporan, cu Christoph Waltz, Tilda Swinton, Matt Damon şi Mélanie Thierry în distribuţie.

Foto credit: Cinemagia

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.