VIDEO Muzicianul Jordi Savall, un iubitor al compoziţiilor lui Dimitrie Cantemir, vine la Festivalul „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-muzicianul-jordi-savall-un-iubitor-al-compozitiilor-lui-dimitrie-cantemir-vine-la-festivalul-enescu/

Jordi Savall va urca pe scena Ateneului Român de la ora 17.00, alături de prestigiosul ansamblu Hesperion XXI – La Capella Reial de Catalunya pentru a oferi publicului un concert extraordinar: ,,La Dinastia Borgia’’.

Un articol de Andrada Văsii|21 august 2013

Jordi Savall va urca pe scena Ateneului Român de la ora 17.00, alături de prestigiosul ansamblu Hesperion XXI – La Capella Reial de Catalunya pentru a oferi publicului un concert extraordinar: „La Dinastia Borgia“, conceput de însuși Jordi Savall și de regretata sa soție, soprana Montserrat Figueras.

Povestea spectacolului, care reunește și zece soliști, este fascinantă, inspirată de legendara familie Borgia.

Festivalul „George Enescu” îl aduce la București pe celebrul Jordi Savall, unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii occidentale vechi, care este creditat la nivel mondial pentru readucerea la viață și pe scenă a violei da gamba.

Un obișnuit al scenelor din întreaga lume, dar și al scenelor românești, muzicianul a înregistrat în anul 2009 un CD cu nouă piese scrise de Dimitrie Cantemir, intitulat „Cartea ştiinţei muzicii”. Peste numai o lună, pe 20 septembrie, Jordi Savall va urca pe scena Ateneului Român.

Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani jurnalistului Marius Constantinescu, Jordi Savall declara: „Dinastia Borgia poartă o pecete teribilă, o legendă neagră legată mai ales de Papa Alexandru al VI-lea. Legenda a fost hrănită și de multele scrieri, care o prezintă pe Lucrezia Borgia ca pe o criminală care otrăvea pe toată lumea. Asta e literatură. Realitatea este mult diferită. Proiectul a vrut să spun[, pur și simplu, povestea lor. Noi nu am luat partea nimănui. Istoria ne explică totul și ne arată că lucrurile nu au fost atât de negre“.

Născut în anul 1941, în regiunea Catalunia, Jordi Savall este supranumit astăzi „regele muzicii vechi” și a înregistrat, de-a lungul anilor, peste 160 de CD-uri.  De asemenea, susține mai mult de 140 de concerte pe an și a fost distins cu un Premiu César pentru coloana sonoră a filmului „Tous les Matins du Monde” (regia: Alain Corneau, 1991).

În România, în Festivalul Internațional Internaţional „George Enescu”,  Jordi Savall a mai fost prezent cu două concerte, în anul 2007. Artistul a concertat inclusiv la Iași, în 2010, interpretând muzica lui Dimitrie Cantemir.

Spectacolul susținut de Jordi Savall și de ansamblul Hesperion XXI va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisia live în cinema, o premieră în istoria Festivalului. Le puteți achiziționa de pe site-ul Grand Cinema Digiplex aici

James Judd și Corul Academic Radio

În aceeași seară, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului este programat concertul Orchestrei Naționale Radio care, alături de Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio și de Corul de Copii Radio, va interpreta impunătorul War Reqviem Op.66 de Benjamin Britten.

Concertul este un eveniment, cu atât mai mult cu cât la pupitru se va afla dirijorul britanic James Judd, prezent pe toate marile scene ale lumii. Soliști vor fi: soprana Michaela Kaune, tenorul Kim Begley și baritonul Adrian ErÖd.

Este parte din tradiția Festivalului să aducă pe aceeași scenă mari nume ale muzicii românești și mari nume ale muzicii internaționale.

Concertul susținut de Orchestra Radio este unul dintre puținele concerte excepționale din Festival la care se mai găsesc bilete aici.

Unul dintre cei mai titrați dirijori din lume

Un alt moment remarcabil al serii de 20 septembrie va fi concertul uneia dintre cele mai cunoscute orchestre din Marea Britanie și din lume:  Academy of Saint Martin in the Fields. Muzicienii vor oferi un regal de Elgar, pe scena Ateneului Român, de la ora 22.30, în cadrul seriei Concertele de la Miezul Nopții. La pupitru se va afla legendarul Sir Neville Marriner, unul dintre cei mai titrați dirijori din lume, laureat al mai multor premii Grammy.

Concertul susținut de Academy of Saint Martin in the Fields va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex.

De asemenea, în țară vor avea loc mai multe concerte în cadrul Festivalului. La Ploiești, de la ora 19.00 vor urca pe scena Sălii Filarmonicii „Paul Constantinescu” ansamblul Maxim Quartet, format din Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) și Săndel Smărăndescu (contrabas).

În timp ce la Bacău, pianistul Leonel Morales  va aduce publicului din Sala “Ateneu” superbul Concert Nr.3 pentru Pian și Orchestră, în Re minor, Op. 30, de Serghei Rahmaninov, alături de Filarmonica „M.Jora” Bacău, cu dirijorul Ovidiu Bălan la pupitru.

Foto credit: Pedro Aguilar

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.