VIDEO O copie restaurată a primului film regizat de Orson Welles, cu trei ani înainte de „Citizen Kane“, va fi prezentată la un festival italian
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-copie-restaurata-a-primului-film-regizat-de-orson-welles-cu-trei-ani-inainte-de-citizen-kane-va-fi-prezentata-la-un-festival-italian/

Un film regizat de cineastul Orson Welles, cu trei ani înainte de filmul ,,Citizen Kane” cu care a devenit celebru pe plan mondial, a fost descoperit în Italia, unde a fost restaurat, şi va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival de film din Italia.

Un articol de Andrada Văsii|15 august 2013

Un film regizat de cineastul Orson Welles, cu trei ani înainte de filmul „Citizen Kane” cu care a devenit celebru pe plan mondial, a fost descoperit în Italia, unde a fost restaurat, şi va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival de film din Italia.

Istoricii au crezut multă vreme că toate imaginile filmate pentru pelicula „Too Much Johnson”, un film pe care Orson Welles (foto sus) l-a turnat la sfârşitul anilor 1930 pe când avea vârsta de 20 de ani, au fost distruse într-un incendiu.

Însă acel film, o peliculă cu nitraţi, o comedie mută al cărei scenariu a fost scris tot de Orson Welles, a fost descoperit într-un depozit din Pordenone, în Italia, şi a atras atenţia unor arhivişti în decembrie 2012.

La 75 de ani după ce a fost realizat, acest film în care rolul principal este jucat de Joseph Cotten, va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival destinat filmelor mute din Pordenone – Le Giornate del Cinema Muto – pe 9 octombrie. Experţii italieni în cinematografie au colaborat cu reprezentanţii de la Fundaţia Naţională pentru Conservarea Filmelor pentru a restaura această peliculă. Filmul va fi proiectat ulterior, după o săptămână, la Rochester, în statul american New York.

George Orson Welles (1915- 1985) a fost un regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Considerat un copil minune, a studiat mai multe discipline din industria de divertisment şi a ajuns apoi să exceleze în cele mai multe dintre ele.

Un film sursă de inspiraţie

A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radiofonică din 30 octombrie 1938, în care a lecturat romanul „Războiul lumilor”, H. G. Wells, provocând panică printre auditori.

Este cunoscut în special pentru clasicul său film din 1941 „Cetăţeanul Kane”, care a fost nominalizat în 1942 la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor. Orson Welles s-a remarcat şi ca actor, în special cu rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul omonim.

Ulterior, stilul său regizoral, dar şi jocul său actoricesc, au exercitat o influenţă majoră asupra cinematografiei mondiale din anii 1950-1970, în special asupra lui Stanley Kubrick, notează Mediafax.

Artist precoce şi polimorf, ţinând cu orice preţ la independenţa sa artistică, pasionat de trabucuri, tauromahie şi magie, Orson Welles a revenit în mod constant pe parcursul carierei sale la teatru şi la literatură, la marile texte clasice („Othello”, „Don Quijote”), dar şi la cele contemporane („Procesul”). Sfidând cu regularitate sistemul de producţie din cinematografia americană şi întreţinându-şi propria legendă, prin efecte spectaculoase şi enigmatice, cineastul american şi-a lăsat multe filme neterminate.

Foto credit: Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.