VIDEO „O violonistă excepțională“ (The Guardian), Alissa Margulis urcă pe scena Festivalului „Enescu“ sub bagheta dirijorului român Cristian Lupeş
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-violonista-exceptionala-the-guardian-alissa-margulis-urca-pe-scena-festivalului-enescu-sub-bagheta-dirijorului-roman-cristian-lupes/

Apreciată pentru stilul său ,,expresiv şi puternic emoţional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta ,,concertul Nr. 2 pentru vioară şi orchestră” de Béla Bartók.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Apreciată pentru stilul său „expresiv și puternic emoțional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta „concertul Nr. 2 pentru vioară și orchestră” de Béla Bartók, una dintre cele mai dificile, dar și cele mai frumoase partituri compuse vreodată.

Alissa Margulis, care a concertat în cele mai prestigioase instituții din lume – Palais des Beaux Arts din Burxelles, Vienna Musikverein și Saint Petersburg Philharmonic Hall – va concerta la București alături de Orchestre National d’Île-de-France, sub bagheta lui Cristian Lupeș.

Unul dintre cei mai apreciați dirijori ai generației sale, Cristian Lupeș s-a perfecționat ca dirijor la Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien, cu profesorii Vladimir Kiradjiev şi Mark Stringer.

De asemenea, a urmat un stagiu ca dirijor asistent al maestrului  Marek Janovski într-un proiect gigant (10 opere de Wagner cu Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin). Lupeș a debutat în străinătate la pupitrul Filarmonicii Berna din Elveția.

Concertul va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări, în transmisie live la cinema, o premieră în istoria Festivalului. Bilete sunt disponibile aici.

London Philarmonic Orchestra pe scena din București

De la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului, Festivalul  „George Enescu” aduce publicului una dintre cele mai iubite orchestre din lume: London Philharmonic Orchestra. Alături de Corul Academic Radio (cu Dan Mihai Goia la pupitru), celebra orchestră va fi dirijată de Vladimir Jurowski, absolvent al Conservatorului de la Moscova și un dirijor subtil, care prețuiește emoția.

Aclamat pentru interpretările sale din Stravinsky, Vladimir Jurowski este cunoscut și pentru colaborarea cu frumoasa pianistă Helene Grimaud, de asemenea una dintre prezențele constante în ultimele ediții ale Festivalului. Publicul va putea asculta Simfonia a III-a a maestrului George Enescu, în interpretarea magistrală a London Philharmonic Orchestra.

Cu fiecare ediție, Festivalul „George Enescu” își propune să aducă în lumină noi interpretări ale lucrărilor singurului compozitor român care a intrat în patrimoniul universal sub marca unora dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Acest concert va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex. Bilete sunt disponisbile aici.

Un regal de muzică clasică

Un regal de Mozart puteți asculta la Ateneul Român, de la 22.30, în interpretarea lui Chiristian Zacharias, pianist și dirijor îndrăgit de publicul român și  prezent cu regularitate în edițiile Festivalului.

Biletele în sala de spectacol sunt epuizate, însă puteți urmări interpretarea în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex. Biletele sunt disponibile aici.

De asemenea, publicul se va putea bucura de un concert cu intrarea liberă: Altengerb Trio Wien va interpreta lucrări de Şostakovici, Enescu și Ravel la Sala Mică a Palatului, de la ora 11.00, în cadrul seriei Muzica Secolului XXI/Enescu și contemporanii săi.

O lună de fenomene muzicale

A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului.

Foto credit: Alissa Margulis (Site)

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.