VIDEO Primul film interactiv din lume, în proiecție la București și Cluj, adus de Centrul Ceh București
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-primul-film-interactiv-din-lume-in-proiectie-la-bucuresti-si-cluj-adus-de-centrul-ceh-bucuresti/

Centrul Ceh aduce pe 9 martie în Bucureşti filmul Kinoautomat.

Un articol de Andrada Văsii|5 martie 2013

Centrul Ceh București aduce în România proiectul care a revoluționat relația spectatorului cu filmul de pe ecran, Kinoautomat. 

 Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucurăm că putem să-l aducem și în România, unde sperăm ca publicul să umple sălile de cinema, spune Rene Kubášek, directorul Centrului Ceh.

Kinoautomat este primul film interactiv din lume, conceput de către Radúz Činčera pentru pavilionul cehoslovac la Expoziția Mondială din  ’67, din Montreal. În 9 momente ale filmului acțiunea se oprește și un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena aleasă continuă, conform voturilor audienței.

Proiectul a fost bine primit, ziarul The New Yorker scriind: 

Kinoautomat, din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expoziției mondiale, și cehii ar trebui să-i facă un monument lui Radúz Činčera, cel care l-a conceput.

 

 

Filmul, Un om și casa sa (Člověk a jeho dům), este o comedie neagră, creat de de membri ai Noului Val cehoslovac de film, din anii ’60: Radúz Činčera, Pavel Juráček, Ján Roháč, Vladimír Svitáček și Miroslav Horníček. Începe cu o scenă în care apartamentul lui Petr Novák este în flăcări. Indiferent de deciziile care sunt luate, acțiunea se termină întotdeauna cu incendierea apartamentului, făcând din film – așa cum inteționa Činčera – o satiră a democrației. Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democrație, atunci când, la un an după premieră, comuniștii au ocupat Cehoslovacia, interzicând și filmul în scurt timp.

Patruzeci de ani mai târziu, mecanismul perfect funcțional al proiectului realizat de Činčera este readus în sălile de cinema. După ce a fost prezentat publicului în Londra, Basel și Praga, Kinoautomat vine în România pentru două proiecții: la cinematograful Victoria din Cluj și la Cinemateca Eforie în București.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh și susținut de Staropramen.

7 martie 2013 / 20:00 / Cinema Victoria, Cluj

9 martie 2013 / 20:00 / Cinemateca Eforie, București

 Filmul este dublat în limba engleză. Intrarea la proiecție este 5 lei.

 

 

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.